Hírek

2013.08.16. 18:30

Adonyi hegy: kevés a lé?

A 2006. évhez hasonlóan jó, de várhatóan kevés szőlő fog teremni a kisváros szépen gondozott szőlőhegyén.

Pekarek János

Minőségre kiváló termés ígérkezik az adonyi szőlőhegyen Králl István szerint – azonban a mennyiséggel komoly gondok lehetnek, jegyezte meg a Dunamenti Szent Orbán Borrend nagymestere.

Akit pénteken stílszerűen szőlőhegyi présháza előtt találtunk, a szüretet előkészítő munkák kellős közepén, ismerőseivel, barátaival együtt.

– Ehhez hasonló évjárat 2006-ban volt – jegyezte meg a nagymester. – Akkor is hamar elkezdett cukrosodni a szőlő, ám nagyon kevés volt a lémennyiség, kevés bort tudtunk csinálni belőle – foglalta össze a tanulságokat Králl István.

A kevés lémennyiség pedig egyértelműen a nagyon kevés esőre vezethető vissza: tavasz óta alig esett valamennyi csapadék a térségben. A múlt héten még azt mondták a gazdák, hogy akkor jött volna az eső, már úgy is az utolsó pillanatban érkezett volna a megmentő nedvesség – most már valószínűleg a legszebb esőnek is késő lenne.

Králl István nagymester az újrafestett hordók mellett (Fotó:Lázár Zsolt)

A szőlőn magán nem látszik még, hogy baj lenne: nagyon szép, bár még a megszokottnál kisebb fürtök lógnak az otelló vagy a kardinál tőkéin. Sajnos, a méret aligha fog növekedni már az idén. Különösen az utóbbi fajta, a finom, lazafürtű csemegeszőlő láthatja majd kárát a folytatódó szárazságnak.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a szőlőhegyen ne folytatódna a megszokott, komoly munka!

Minden gazda készül már arra, hogy hamarosan, talán a megszokottnál hamarabb el kell kezdeni a szüretet. Az alföldön már szedik is az irsai Olivér fürtjeit, s bár itt még nem két-három hét eltelik, mire megkezdődhet a szüret, azért a szerszámokat, eszközöket elő kell készíteni.

A gazda tehát ilyenkor már ellenőrzi a préseket, újra kitakarítja a kádakat, főlefg a hordókat – utóbbiakat nem csak belül, hanem kívül is. Például szép pirosra festi az abroncsokat.

Ahogyan a régi szőlősgazdák mondták: a jó borhoz sok víz kell!

Értsd úgy: a szüret sikere legfőképpen azon múlik, mennyire tiszta a pince, a hordó, a prés. Hiszen a víz elsősorban és mindenekelőtt a súroláshoz, mosáshoz kell. Nem pediglen a borba, ahogyan azt rosszhiszemű egyének esetleg állíthatnák.

Az adonyi szőlőhegy azonban nem véletlenül vív ki egyre nagyobb tekintélyt az ország bortermelő vidékei között...

 

Amikor a gazda hiába álmodozik..

Aggasztó, amikor egy gazda számításai nem válnak be - legyen szó akár gabonáról, akár gyümölcsről, akár zöldségről, akár szőlőről.

Ez az aggodalom csak részben annak köszönhető, hogy a kedvezőtlen termés rossz piaci folyamatokat indíthat el.

De az a rengeteg munka, amivel egy szőlőültetvény jár, az a sok törődés, idegeskedés, tervezgetés eleve többet érdemelne, mint esetleg üresen kongó hordókat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!