Hírek

2016.08.30. 18:30

Amikor fordul a kocka a parton!

Dunaújváros - Minőségi változásokat hoz a vízparton a halászati őrök egyre javuló felszerelése: új csónak, autó...

Pekarek János

Minden vízpartot szerető, különösen a horgászni járó embernek van legalább egy olyan története, amelyben a jog és az igazság hátrányt szenved a rapsicokkal, vagyis orvhalászokkal, a folyót, erdőt, természetet fosztogatókkal, pusztítókkal szemben. Részben azért, mert aki rosszban jár, már eleve előnyben van a többiekkel szemben (hiszen tudja, hogy rosszat fog tenni, míg a többieknek ezt valahogyan fel kellene deríteniük), másrészt mert a rosszban sántikáló a lehetőségekhez képest jól felkészül arra, amit tesz.

Aki vízparton jár, gyakran találkozhat velük, a halászati őrökkel,  új egyenruhájukban
Fotó: Ady Géza

Mostanában azonban változik a világ a vízpartokon! Az új törvények komoly jogosítványokkal hatalmazzák fel a hivatásos és a társadalmi halőröket egyaránt, akiket alapos képzésekben is részesítenek. Hatósági fellépésükhöz pedig a megfelelő felszereléseket is megkapják. Ennek első része az egyenruha, amelyet a horgászegyesületek biztosítanak a halőröknek. Igaz, egyes ruházati felszereléseket, kiegészítőket maguk az őrök vásárolnak meg.

De ennél is fontosabb talán, hogy a Dunaújvároshoz közeli vízpartokon működő halászati őrök, a HOFESZ-HVDSZ (Horgászegyesületek Fejér Megyei Szövetsége és Horgászegyesületek Velencei-tavi és Dunamenti Szövetsége: Nagytéténytől Dunaföldvárig ők kezelik ezt a Duna-szakaszt) emberei hamarosan komoly képességű motorcsónakot és terepjáró autót kapnak munkájuk ellátásához. A minőségi ugrást jól jellemzi, hogy a halőrök máris torpedónaszádnak becézik a csónakot...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!