Hírek

2016.12.02. 22:10

Amire szükségünk lehet - Adhatunk vért is

A szeretet, az adományozások időszakában épp csak a legkézenfekvőbb nem jut eszünkbe, hogy olyat adjunk a rászorulóknak, amire magunknak is szükségünk lehet, vért.

Balla Tibor

Vannak ugyanis olyan evidens dolgok, amikre nem gondolunk. Magától értetődőnek tartjuk, hogy ha balesetet szenvedünk, vagy műtenek minket, akkor a beavatkozáshoz szükséges vér a kórházban rendelkezésre áll a kellő mennyiségben. Csakhogy annak valahogyan oda kell kerülnie!

A küszöbön a zord idő, ha leesik az első hó, vagy netán ónos eső borítja jégpáncélként az utakat, óhatatlanul is megszaporodnak a balesetek a közutakon, de még a járdákon, udvarokon is. Ez pedig azt is jelenti, hogy egyre több vérre lesz szükség a sérültek ellátásához. Márpedig a Magyar Vöröskeresztnél azt a kifejezést nem ismerik, hogy elég vér . Soha nincs annyi, amennyire szükség lenne. Igyekeznek mindig felhívni a városlakók figyelmét, hogy mikor és hol tartanak úgynevezett donortoborzót, közismertebb nevén véradást.

A Magyar Vöröskereszt munkatársai minden évben elismerik a véradók önzetlenségét egy ünnepi gálaesttel, és oklevelet, ajándékot adnak a többszörös véradóknak

Talán hihetetlennek tűnik a számadat, de a biztonságos vérellátáshoz, ahhoz, hogy ne kelljen korlátozni a betegeknek adható vér mennyiségét, Dunaújvárosban és vonzáskörzetében 5500 véradó szükséges.

Arra sem várnak, hogy a véradóállomásra betérjen az önkéntes donor, a nagyobb helyekre házhoz mennek . Ebben a hónapban is volt már véradás a hideghengerműben, de lesz több iskolában is, december 15-én pedig a Dózsa moziba települnek ki a vöröskereszt munkatársai egy délutánra, hátha az ünnepek alatt nem kell vérhiánnyal küszködniük a betegek ellátásakor. Sőt, a két ünnep között is le lehet róni a napi jócselekedetet, hiszen a vérellátóban 27-én és 29-én délelőtt is várják az önkénteseket.

Feth Katalin, a Magyar Vöröskereszt Dunaújváros Területi Szervezetének területi vezetője minden lehetőséget felhasznál, hogy véradásra buzdítson

Bárkiben felmerülhet a kérdés, hogy milyen előnyökkel jár számára, ha elmegy vért adni. Az egyik legnyomósabb érv, amire talán nem is gondolunk, a kontroll! Valljuk be, nem könnyen vesszük rá magunkat, hogy elmenjünk, és elkészíttessünk egy teljes nagy laborvizsgálatot. A véradás alkalmával először egy mintát vesznek, amit teljeskörűen megvizsgálnak, hasonlóan a nagy laborvizsgálathoz. Ez magától értetődő, hiszen csak egészséges vért lehet a betegeknek adni. Tehát, aki vért adhatott, az biztos lehet benne, hogy ő maga teljesen egészséges. Szintén kevesen gondolnak arra, hogy amíg a nők a menstruáció során megszabadulnak a nehézfémektől és hasonló anyagoktól, a férfiak csak egy-egy véradás alkalmával tudnak. Persze tényszerű előnyökkel is jár a véradás. A szalámis zsemle és a sör helyett ma már egy 500 forintos étkezési utalványt adnak, de vidéken előfordul, hogy a helyiek összefognak, és sütnek-főznek a véradóknak. A középiskolásoknak a véradás napján nem kell iskolába menniük, de az igazgatók sokféleképpen igyekeznek a véradást serkenteni. A védőnők is komoly segítséget jelentenek. A munkahelyeken négy óra munkaidő-kedvezmény jár a véradásért a törvény szerint, s kollektív szerződés megengedhet még négy órát, ami már egy szabadnapot jelent a munkavállalónak.

A Magyar Vöröskereszt munkatársai gyakran szerveznek véradást terepen , külső helyszíneken
Fotó: Ady Géza

Mégis a leghangsúlyosabb talán az, nagyon jó érzés tudni azt, hogy azon az oldalon állok, ahol adni lehet, és nem azon, ahol rászorulok. Talán nincs is köztünk olyan, akinek nincs beteg ember a közelében, vagy tud olyanról, akinek gyűjteni kellett a vért. Mégis, csak akkor érezzük meg a dolog igazi súlyát, ha közeli hozzátartozónk, netán mi magunk szorulunk rá. Tegyük a karácsonyt szebbé a betegeknek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!