Hírek

2014.01.30. 15:50

A nyersvasgyártás 60 éve (II.)

Dunaújváros - A Pentelei fennsíkon hatvan évvel ezelőtt kezdődött meg a nyersvasgyártás. Az I. számú nagyolvasztót 1954. február 28-án adták át, a II. számú kohó 1957. november 17-án kezdte meg működését.

Szente Tünde

 

Tóth László korábbi gyárvezető a nyersvasgyártás szépségeiről és rejtélyeiről beszélt a tőle megszokott szenvedéllyel  (Fotó: a szerző felvétele)

A sorozatunkban visszaemlékezők közül a Borovszky Ambrus díjas Tóth László nyugdíjas gyárvezető vezet be a nyersvasgyártás rejtelmeibe.

- A köznyelv vasgyárnak hívja a Dunaferr-t. Hogyan lehet leegyszerűsítve elmagyarázni a nyersvasgyártás lényegét?

- A nyersvasgyártás felettébb nagyszerű átalakulást eredményez, a földkéreg szilárd, vasban dús érceit, másfél ezer Celsius fokos folyékony fémmé formálva. A folyamat szerves egységei: az ércelőkészítés, zsugorítványgyártás, s maga a kohósítás, amely tevékenységek minden részét jól kell művelni ahhoz, hogy kitűnő, stabil minőségű, nagy mennyiségű, alacsony önköltségű nyersvas, tehát acél-alapanyag szülessen. Amikor egy új, vagy átépített kohót felfűtünk és beindul a kohó belsejében a metallurgiai, vagyis fémtani folyamat, a legközelebbi nagy lélegzetvétel csak tíz-tizenöt év múlva következik be. Ez idő alatt szüntelenül működnek a fizikai, kémiai, metallurgiai törvények erői, amelyeket koordinálni kell. A kohót a mai napig fekete dobozként is emlegeti a szakma, hiszen a benne lejátszódó folyamatok nem kis részét pontosan még mindig nem ismerjük. Az a nagyszerű benne, hogy mégis irányítani kell azokat. Munkánk szépségét erősítik ezek a sajátosságok, és izgalmas kihívásokat jelentenek nap, mint nap a jól képzett olvasztároknak a fúvószerelvények és csapoló csatornák szorításában, a mérnök- és technikus gárdának, akik a kohóval minden percben együtt lélegezve irányítják azt, a hasonlóan nehéz és veszélyes munkát végző karbantartóknak és a folyamatok elemzésével, stratégiával foglalkozó szakembereknek, vezetőknek egyaránt.

Az I. számú nagyolvasztó 1955-ben a már elkészült gáztisztítóval együtt

- Önnek, mint az Európai Unió szakmai bizottsága egykori tagjának, rálátása van arra, miben változott a nyersvasgyártás az elmúlt időszakban?

- Bár a nyersvasgyártás adottságainál fogva nem változhat olyan gigászi gyorsasággal, mint például a számítástechnika, az elmúlt hatvan évben jelentős fejlődés mutatkozott ezen a területen is. A világ kohászatában egyre általánosabbá vált a zsugorítvány mellett a pellet felhasználása a kohói betétben, és megjelentek száz százalék pellettel dolgozó nagyolvasztók is. Terjedt a szénhidrogén befúvás a koksz egy részének helyettesítésére. A fúvószél hőmérséklet emelése, akár ezerkettőszáz Celzius fok fölé is, valamint a fúvószél oxigénnel való dúsítása jelentős intenzitásnövelő tényezővé vált. A magas toroknyomású üzemvitel továbbfejlesztésével egyidejűleg jelentek meg a kúp nélküli adagoló berendezések. Fejlődni tudott az elegy-elosztás, valamint a gázáramlás szabályozása a kohóban. Az ércek mind jobb előkészítésével javultak a ferrumhordozó anyagok metallurgiai tulajdonságai, óriási változás történt a felhasznált koksz kohósítási képességeiben. A nyolcvanas évektől terjed a szénbefúvás, amelynek szintén kokszhelyettesítő, környezetkímélő, és intenzitásnövelő szerepe is van. A kohók falazatának védelmére, az élettartam növelésére megjelentek a réz hűtőlapok. A folyamatirányítás, műszerezettség, automatizálás jelenlegi szintje nem mérhető az időszak elejéhez. A Dunaferr kohóiban e fejlődések jelentős része tetten érhető, viszont egyes területeken határt szab a felzárkózásnak, hogy a mi kohóink kis munkatérfogattal rendelkeznek, így nem mindegyik fejlődési elem lehet olyan hatékony, mint négyszer-ötször nagyobb társaiban. A kohói és zsugorítói betét optimalizálásában élen jártunk környezetünkben, amely tevékenység beruházási költség nélkül javította a minőséget, növelte a termelést, csökkentette az önköltséget, növelte a Dunaferr eredményességét. Ezen munka újszerűségét bizonyítja például az is, hogy mi már akkor több éve definiáltuk a különböző ércek metallurgiai értékét, amikor ez a fogalom, illetve tevékenység feltűnt a konferenciákon a brazil és ausztrál ércet vásárlók részéről.

- Rendszeresen tartja a kapcsolatot volt kollégáival, követi a társaságcsoportot érintő változásokat. Milyennek látja a helyzetet?

- A Dunaferres nyersvasgyártás szűkebb és tágabb környezetében minden szakembernek egy ideje sokkal nehezebb teljesítenie. Ennek oka a konstruktív környezet hiánya, amely a privatizáció második szakaszával vált igazán érezhetővé. Érthetetlen, hogy manapság miért olyan nehéz, ha egyáltalán lehetséges, érvényre juttatni a szakmai akaratot, amely egyszerre szolgálná a Dunaferr és a tulajdonos érdekeit is. Régóta lebegtetik a folyékony fázis leállítását, mondván, hogy nem gazdaságos, ugyanakkor egy éve egykohós üzemvitelt erőltetnek, ami valóban rosszabb eredményekkel jár. Csodák nincsenek. A Dunaferr kohóinak egyes fajlagos költségei nem versenyezhetnek négy-ötszörös kapacitású ellenfeleivel. Azonban ez távolról sem jelenti létjogosultságának megkérdőjelezését. A Dunaferr eddig is megtalálta a sajátosságainak megfelelő helyes utat, mind a válságok túléléséhez, mind pedig a konjunkturális időszakok kihasználásához, és ezzel nincs egyedül a világon. Amit az elődök a szakmai fejlődésnek, az acélipar és a piac kihívásainak megfelelően felépítettek, annak egy része szétforgácsolódott, rontva ezzel a hatékonyságot, nekik mégis feladatuk életben tartani az egész vertikumot. Senki nem ismeri a tulajdonosi gondolkodást, de a Dunaferr-re vonatkozó határozott közép és hosszú távú stratégia hiányát érzi minden munkavállaló.

Nagy erőfeszítéseket tesz a szakma a CO2 kibocsátás csökkentésére, nemcsak a tüzelőanyag fogyasztáson keresztül, hanem egyéb technikai jellegű fejlesztésekkel is. A legnagyobb várakozás egy olyan új, módosított nagyolvasztói eljárást övez, amely képes drasztikusan alacsony CO2 kibocsátással dolgozni, meglepően kis karbon-tartalmú anyagbevitel mellett.

A nyersvasgyártás felettébb nagyszerű átalakulást eredményez, a földkéreg vasban dús érceit, másfél ezer Celsius fokos folyékony fémmé formálva, miközben működnek a fizikai, kémiai, metallurgiai törvények erői...

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!