Hírek

2014.08.06. 18:20

Nagyüzem Rohonczi ROHO István rácalmási műtermében

Dunaújváros - Miska huszár helye már biztos Pákozdon, a tizenkét apostol pedig most készül Apostagra. Műteremles.

Szabó Szabolcs

Mozgalmas napokat él Rohonczi ROHO István szobrász-képzőművész. Az alkotó a múlt héten szombaton Gárdonyban vett részt a huszonkét Fejér megyei költő és író tiszteletére állított különleges emlékfal avatásán. Csanádi Imre író képmását megörökítő bronz domborművet ROHO formázta meg (A huszonkét felkért alkotó között volt Cyránski Mária is - a szerk.).

- Nagyon örültem a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány kezdeményezésének, és örömmel vettem részt az alkotási folyamatban. Huszonkét alkotó huszonkét, a megyénkhez kötődő írót, költőt formázott meg. Úgy vélem, sokszínű, remek alkotások születettek, az emlékfal pedig egy igazi irodalmi zarándokhely lehet a jövőben fogalmazott lapunknak ROHO, akit a most készülő Apostolok szoborcsoportról is kérdeztünk:

- Az első és talán a legfontosabb minden hasonló munka esetében, hogy az utóbbi hetekben rendeződtek az anyagi kérdések. Egy összetartó támogatói kör állt az ügy mögé, így már minden feltétel adott, hogy határidőre elkészüljön az apostagi szoborpark. A tizenkét apostol testformáin már dolgoznak a Képzőművészeti Kivitelező szakemberei. A rácalmási műteremben pedig javában készülnek már a fejformák negatívjai.

Fel a fejjel készülnek az apostolok. A szoborcsoport alapozó munkálatai már elkezdődtek Apostagon

Közben Apostagon, a szoborcsoport helyén megkezdődtek a szükséges földmunkák is. A tervek szerint az avatási ünnepség szeptemberben, az apostagi keresztény könnyűzenei fesztivállal egyidőben lesz majd - tette hozzá Rohonczi.

Mint lapunkban már olvashattak róla, június végén eldőlt, hogy több évnyi otthonkeresés után Pákozdra költözik majd Miska a rekord ólomhuszár.

- Időközben már a pákozdi közgyűlés is rábólintott a tervekre, a huszár pontos helyét is kijelölték már, remekül látható lesz az M7-es autópályáról is. Miska ólomba öntése és felállítása is hatalmas feladatnak ígérkezik. Idén már biztos nem költözik a huszár. Jó lenné elérni, ha az ólomhéjhoz szükséges mintákat le tudnánk venni az ősszel mondta az alkotó, aki már következő szabadtéri munkáját is tervezheti: Sándor Frigyes szobrát, amely a dunaújvárosi zeneiskola előtt kaphat majd helyet.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!