Hírek

2013.06.13. 17:51

Aprítanak és fűtenek - fejlesztés a Szederinda Óvodában

Daruszentmiklós - Szívmelengető, napfényes ünnep volt csütörtökön a Szederinda Óvodában. Mondhatjuk akár: a pedagógiai programjukhoz illeszkedik a fejlesztés.

Körmendi Erzsébet

A Szederinda  Óvoda udvarán települési címmel ellátott kistraktor, mögötte - mint egy utánfutó - nemzeti színű szalaggal ellátott aprítógép volt a nagy látványosság csütörtökön délután, amit minden vendég megnézett, körüljárt, majd érdeklődött a használata felől a kezelőjénél.

L. Simon László, Rauf Norbert, Majorné Angyal Erzsébet és Varga Gábor közösen avatta fel az aprítógépet, amelynek jó hasznát veszi a falu (Fotó: Vohlmann György)

E gépek példázták a fejlesztést, amelynek avatására ünnepi díszbe öltözött az óvoda csütörtökön délutánra, a gyerekek műsorral örvendeztették meg a vendégeket. Az előadás alkalomhoz illő volt. L. Simon László képviselő fogalmazta meg beszédében, hogy a meleget és energiát adó Nap nemcsak a gyerekek által előadott mesének volt főszereplője, hanem a beruházáshoz is kapcsolódik. Az épület tetejére ugyanis napelemeket és napkollektort szereltek fel. Ezekkel megoldják az 500 négyzetméteres óvoda áramellátását, valamint a meleg vizet is a napkollektorokkal biztosítják a jövőben.

Rauf Norbert polgármester mutatta meg a vendégeknek a zöld energiák hasznosításának e jó példáit. Kiegészítve természetesen az aprító géppel,  a biofűtőanyag-tárolóval, valamint  a kazánnal. Ez utóbbiaknak köszönhetően a  felaprított kerti hulladékkal fűthetik jövő télen a Szederinda Óvodát.

Takarékosság, önfenntartás

- A környezeti nevelésre épülő óvodai programunkhoz jól illeszkednek  az önkormányzat vezetőinek köszönhető fejlesztések, amelyek a bioenergiák hasznosítását is szolgálják  - mondta Hajdú Annamária óvodavezető.

- Az önkormányzat gondolkodásmódjának alapja  a falu, az intézmények takarékos működtetése. Megújuló energia, takarékosság, önfenntartás. Mindhárom kritériumnak megfelel a mostani óvodai fejlesztésünk. Vagyis tett egy nagy lépést előre ezen a jó úton Daruszentmiklós - tette hozzá Rauf Norbert polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!