Hírek

2014.07.25. 18:45

Áradás, apadás a Dunán

Dunaújváros - Hatvanegy és száznegyvenöt centiméteres vízállási határértékek ingadozik a napokban a Duna.

Pekarek János

Csütörtökön megfordult az egész nyáron föl-alá ingadozó, de a tavalyi rekordárvíz szintjét meg sem közelítő dunai vízállás trendje. Míg az elmúlt másfél hétben inkább az apadás, úgy legújabban a gyors áradás a jellemző. Nyilván nem függetlenül a felhőszakadásoktól.

A hydroinfo előrejelzései szerint ezután sem változik a hektikus vízszintingadozás.

Július 23-án azt írtuk, hogy míg az egy héttel korábban mért 126 centiméteres vízállás július 21-ére mindössze 75 centire változott -   addig július 26-ra, azaz szombatra már 236 centiméteres vízállás várható.

Két kajakos lány a dunaújvárosi kikötő öblében, a szinte naponta változó vízszinttel nem törődve

Nos, ha ez az előrejelzés nem is következett be, a Duna valóban áradt: mégpedig július 25-én, pénteken reggel 127 centit mutatott a dunaújvárosi kikötőben leolvasható vízmérce.

A kilátások pedig: július 26-án, szombaton reggelre 145 centiméter majd újabb, lassú apadás: szombat estére 139 centi, vasárnap estére 115 centi, hétfő estére 92 centi, majd kedd reggelre 83 centiméter jelezhető előre.

Azaz: szerény határok közötti föl-le ingadozás várható a belátható időben. Árvízveszélyre semmiképpen sem kell számítanunk, különösen nem tavalyhoz viszonyítva.

 

Címkék#Duna#folyó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!