Hírek

2014.01.03. 14:50

Áradás és vigasság

Dunaújváros - Mozgalmas év áll a város környéki települések mögött. A második negyedévben elkezdődött Kisapostagon az óvoda építése, a négy térségi településen pedig a csatornázás második üteme elé néztek fokozott várakozással a lakók.

Körmendi Erzsébet

Új óvoda építése kezdődött el Kisapostagon: közvetlenül az aláírás után átvette a munkaterületet, és másnap megkezdte a munkát a kivitelező cég. Az egycsoportos, korszerűtlen, harminc férőhelyes intézmény helyett modern, az európai uniós előírásoknak is megfelelő, kétcsoportos, hatvan férőhelyes óvoda építésének lehetősége teremtődött meg a község általános iskolájának szomszédságában lévő üres telken.

Egy évvel a kulcsi mészárlás után, április 6-án írtunk a huszonnégy éves H. Csanád Jutasról, aki előre megtervezte családtagjai kiirtását. Négy embert ölt meg. A tragédia évfordulóján a mészáros ügyvédje a vádemelését várta.

Nagy gond volt a belvíz: A kulcsi önkormányzat a gyűjtőterületen keletkezett tavakból szivattyúztatta a vizet napokig, hogy szikkassza a Virághegyet, és eltűnjön a víz a több mint száz veszélyeztetett ingatlan pincéjéből. Ott volt nagy baj, ahol a gázkazán a vízben úszó pincében volt.

Az Előszállási Gyermek- és Ifjúsági Alapítvány sikeres pályázatának köszönhetően ismét parkosítottak a falubeliek. A baracsiak is újítottak: tavaly tavasz óta minden falubeli kisgyermeknek saját fája van a horgásztó partján. Első körben hetvenöt csemetét ültettek el a szülők.

Térfigyelő kamerarendszert és sebességmérőket avattak Nagyvenyimen, és a polgárőrök új ruházatot is kaptak pályázaton nyert támogatásból. Mezőfalván pedig pazar eseménysorozatot rendeztek a településalapító, József nádor tiszteletére.

Áprilisban feloszlatta magát Kisapostag Képviselőtestülete és a törvény szerint három hónap állt rendelkezésre a választás kiírására, amely június 30-án volt.

Májusban tavasznyitó nagyrendezvénnyel, Almavirág Fesztivállal jelentkezett ismét Rácalmás. Nagy siker volt, a család, az egészség, a kultúra és a sport jegyében. Ugyancsak a kisvárosban történt: lakossági fórumon vitatták meg a résztvevők, hogy sportcsarnok vagy fürdő tervei készüljenek elsőként. Végül szavazás döntött a fürdő mellett.

Kórusok tucatjait vonzotta ismét Nagyvenyimre a pünkösdi dalosünnep. A Kossuth iskolában pedig hat évfolyam ballagói gyűltek össze találkozóra.

Előszálláson ötvenéves volt az óvoda, maga a települlés pedig alapításának nyolcvanadik évfordulóját ünnepelte. Baracson halpartit rendeztek, Rácalmáson a szerbek adtak hálát a védőszentjüknek, Adonyban pedig a hagyományos Orbán-nap volt a jeles esemény a szőlőhegyen. Kulcson informatikai és egyéb eszközökkel, bútorokkal gazdagodott a könyvtár.

Elkezdték a csatornázást Kisapostagon, Baracson, Nagyvenyimen, Mezőfalván: egy csővezeték darab munkagödörbe helyezése jelentette a második ütem startját.

Kisapostagon, Kulcson, Ercsiben, Rácalmáson és Baracs Duna-parti részén hivatásosok és önkéntesek százai védték az ingatlanokat a nagy árvíz idején.

Zöldenergia hasznosításával oldják meg az intézmények áram- és melegvízellátást, valamint fűtését.

Nagyrendezvényekkel kezdődött a nyár. Baracs és Kisapostag repterén másodjára adtak rendevút egymásnak a levegő urai. Pazar volt a repülőnap, amely egyre több vendéget vonz. Asztalitenicsz-verseny, rock est, falunap szerepelt a Mezőfalvi Vigasságok kínálatában három napon át tartó hatalmas közösségi parti volt. A magyar hajózás százhatvanöt éves történetét feldolgozó tárlat nyílt Rácalmáson, amelynek helyi kötődéseket is magában rejtett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!