Hírek

2014.12.22. 18:50

Aranydiplomásaink - Gyógyítóink pályafutását ismerték el

Ünnepséggé alakult a kórház hétfői főorvosi értekezlete: Aranydiplomásokat köszöntöttek!

Pekarek János

A Szent Pantaleon Kórház hagyományaihoz híven idén is ünnepélyes keretek között köszöntötték fel az intézmény auditóriumában azt a négy orvost, gyógyszerészt, akik egyetemüktől idén kapták meg jubileumok alkalmából díszoklevelüket, mivel éppen fél évszázaddal ezelőtt kapták meg diplomájukat.

Novemberben a Szegedi Egyetem Általános Orvostudományi Karán kapta meg arany díszoklevelét dr. Biró András szemész főorvos. Ugyanitt köszöntötték díszoklevéllel feleségét, dr. Biróné dr. Zombori Máriát, aki gyógyszerészként végzett Szegeden. Szintúgy arany diplomát vehetett át a szegedi egyetemen dr. Garbacz Katalin gyermekorvos is. Budapesten, a Semmelweis Egyetemen októberben októberben ünnepelték az ötven éve diplomázott orvosokat: ott dr. László Margit gyermekorvos kapta meg arany diplomáját.

A kórház előadótermében dr. Mészáros Lajos főigazgató főorvosi értekezleten virágcsokorral és kis ajándékcsomaggal köszöntötte az ünnepelteket arany diplomájuk átvétele alkalmából. Ez alkalomból röviden ismertették az ünnepeltek életpályáját is.

Így hallhattuk, hogy dr. Biró András 1978. januárjában került a dunaújvárosi kórházba, szemészeti osztályvezető főorvosként. Új terápiás és műtéti eljárásokat vezetett be itt, többek között az országban elsők között a „motoros trepánnal trabeculectómiás nyílás” készítését, az „open sky vitrectomia” végzését, ami nagy előrelépésnek számított a szemészeti gyógykezelés területén. 1985-től műlencse beültetéseket is végzett az osztályon. Országosan elismert szemészetet alakított ki a városban.

Dr. Biróné dr. Zombori Éva gyógyszerészként végzett, majd ugyanezen tárgyból szakvizsgázott, és a laboratóriumi szakvizsgát is letette. 1982-ben nevezték ki a dunaújvárosi rendelőintézet laboratóriumának vezetőjévé. Férjével együtt, 2003-ban ment nyugdíjba.

Dr. Garbacz Katalin általános orvos, majd csecsemő és gyermek szakorvos, később iskola-egészségtan és ifjúságvédelem szakorvos lett. 1968 óta dolgozott Dunaújvárosban, a városi alapellátás vezetőjeként, 1985-től gyermek felülvizsgáló szakorvosként. Ezután gyermek háziorvosként gyógyított. 1985 és 1989 között országgyűlési képviselő is volt.

Dr. László Margit Székesfehérváron kezdte pályafutását, majd Nagylókon és Sárbogárdon volt körzeti orvos. 1975-től dolgozott Dunaújvárosban, gyermek körzeti és háziorvosként, egészen nyugdíjba vonulásáig, 2008. december 31-ig.

Az ünnepelteket az orvosi kamara nevében dr. Eigemann Éva köszöntötte.

A főorvosi értekezleten egyperces néma felállással emlékeztek meg kollégájukról, a közelmúltban elhunyt dr. Selmeczi József főorvosról, az egykori városi tanács, majd az önkormányzat orvosáról, egészségügyi osztályvezetőjéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!