Hírek

2014.07.25. 16:10

Aratás: a véghajrá jön!

Dunaújváros - A jónak ígérkező mennyiségű és minőségű búzatermés betakarítását sok tényező hátráltatta a városnál.

Pekarek János

Ha minden igaz, akkor ez a mostani tudósításunk a városkörnyéki búzaaratásról mindenképpen az utolsók közé tartozik.

Ahogyan eddig is lépésről lépésre beszámoltunk róla: a sok eső és szél kedvezőtlenül befolyásolta legfontosabb kenyérgabonánk, a búza betakarítását a Pentele Mezőgazdasági Zrt. földjein. A 326 hektárnyi vetésből pénteken reggel még 150 hektárnyi állt lábon a határban.

Az esők miatt többször napokat kellett várni arra, hogy a zrt. két kombájnja folytathassa a munkát, tudtuk meg Márkli Jánostól, a cég vezetőjétől. Mivel azonban a búza minősége a halasztások miatt csak romolhat, a cégvezető úgy döntött, hogy ezen a hétvégén mindenképpen raktárba kell szállítani a még le nem aratott búzát. Ennek érdekében gépeket is bérelt.

Pénteken reggel már a szokott két gép helyett öt betakarító géplánc dolgozott a Pentele Zrt. földjein.

Fényképfelvételünk pénteken délelőtt, a régi 6. számú főút és a vasmű kokszolóművének kerítése közötti táblában készült.

Márkli ekkor azt mondta: reméli, hogy vasárnap estére az utolsó szál betakarítható búzát is képesek lesznek levágni a zrt. földjeiről.

Ehhez természetesen kedvező időjárásra is szükség lesz: de az előrejelzések nem ígérnek újabb felhőszakadásokat vagy erős szeleket.

A Pentele Zrt. szakembereket az is hátráltatta az elmúlt hetekben, hogy sok magángazdával is szerződtek arról: learatott búzájukat a cég szárítójában kezelik majd. Ezért saját búzájuk betakarítását egy időben lassítaniuk kellett, nehogy túlterheljék szárítójukat. Ilyen akadályuk már nincs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!