Hírek

2013.07.08. 22:00

Aratási főszezonban - kiváló termésátlagok ígérkeznek

Dunaújváros - Tart az aratási főszezon a város vidékén. A repce, árpa és búza termésátlagok kitűnőnek ígérkeznek.

Pekarek János

Javában tart az aratás a város környéki határban. A Pentele Mezőgazdasági Zrt. földjein jelenleg egyszerre aratják az árpát és a repcét. Bár helyenként a búza is megérett a vágásra, még néhány nap érlelődés nem fog rontani az állapotán. Addig a már kipergéssel fenyegető repcét és az ugyancsak kiváló termésátlagokkal kecsegtető árpát aratják és szárítják a zrt. földjein, reggeltől estig..

Az időjárás ehhez kedvezőnek ígérkezik.

A zrt. földjein két saját és két bérelt kombájnnal dolgoznak. Legfőbb gondjuk a szárítókapacitás: a repcének és az árpának egyszerre lenne szüksége utókezelésre. Több tonna repce egyelőre a raktárakban várja, hogy sorra kerüljön, mivel az érés miatt nem lehetett már száron hagyni.

Márkli János mezőgazdász a papírgyárral átellenben lévő repceföldeken: átlagon felüli termésátlag ígérkezik a város környékén (Fotó: Vohlmann György)

Az árpa aratásának lassan vége van, a repcét is vágják, s bár helyenként a búza is megérett a kombájnra, abba még nem fogtak bele a Pentele Mezőgazdasági Zrt. munkatársai, tudtuk meg a cég növénytermesztési ágazatvezetőjétől, Márkli Jánostól hétfőn, a dunaújvárosi határban.

Az őszi árpát százkét hektáron vetették el, és az eddigi betakarítás hektáronkénti átlaga hat tonnát tesz ki, ami ezen a vidéken s ezen a talajon, hangsúlyozta az ágazatvezető, kiemelkedőnek nevezhető. A repce is három tonnás hektáronkénti átlagot hozott, ez ugyancsak kitűnőnek mondható mifelénk.

Márkli hangsúlyozza, hogy a régi bölcsesség, mely szerint az időjárás hatásai hosszabb távon kiegyenlítődnek, ismét beigazolódott. Bár az elhúzódó hideg és a sok csapadék miatt tavasszal nagyon összetorlódtak a mezőgazdasági munkák, a sok napsütés és a meleg miatt Péter-Pál körül (mindössze egyetlen nap késéssel) megkezdhették az aratást.

Ami a torlódást illeti: azzal most is küzdeni kell, mivel a repcét nem hagyhatták ott a földeken, nehogy kiperegjen a szem, viszont az árpával sem várhattak. Így most a repce nagy része a raktárakban várja, hogy sorra kerülhessen a szárítónál.

Négy kombájnnal (közülük kettő a saját, kettő bérelt) aratják a repce maradékát: hétfőn délután a papírgyár közelében, a 6. főút Baracs felé eső oldalán jártak a gépek. Olyan természetesen nincsen, hangsúlyozta a mezőgazdász, hogy az időjárás minden szempontból megfelelő legyen, s ez így van most is. A száraz, meleg idő kedvez a betakarításnak – ám ugyanakkor a fejlődőfélben lévő kapásnövényeknek, így a kukoricának nagyon kellene egy kis csapadék... A múlt hét végén esett kis eső azért enyhített ezen a problémán.

Az árpaföldeken nagyrészt már az utómunkálatok zajlanak. Így a nagyvenyimi úton lévő szárító melletti táblán éppen ottjártunkkor dolgozott egy nagy géplánc, betárcsázva a földbe a maradék árpaszárakat, egyben baktériumtrágyát permetezve rá, hogy ezzel gyorsítsák a lebomlását, végül egy hengerrel lezárják a föld mikrojáratait. Ez az eljárás sokat visszapótol a föld termőerejéből, ha az állati trágyát nem is helyettesíti.

A Pentele Zrt-nél most, az aratás fő szezonjában összesen tizenkét ember foglalkozik a betakarítással. beleszámítva a kombájnokon ülőket, a maghordókat, kiszolgálókat, szárítókat is. Ők együtt több száz hektárért felelnek a saját maguk által felkészített gépekkel. A légkondicionált fülkékben ülő emberek napközben folyamatosan kapnak hűtött ásványvizet.

Ha valamilyen időjárási katasztrófa nem jön közbe, akkor Márkli János szerint július végére befejeződik az aratás Dunaújváros környékén. A hátralévő legnagyobb tétel ebből a búza július 15-én kezdődő betakarítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!