Hírek

2013.08.12. 17:35

Aratási sikerek

Dunaújváros – A gabonafélék igen jó terméseredményeket hoztak – viszont a szárazság sok kárt okoz a kapásoknál.

Pekarek János

Eredményesen fejeztük be a nyári betakarítást! – mondta a DH-nak Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. vezetője. Ami közelebbről annyit jelent, hogy a 102 hektáros árpavetemény hektáronként a rekordhoz közeli 6,1 tonnát adott, míg a 326 hektáros búzaföld úgyszintén kiváló 5,9-6 tonnát termett hektáronként. Ez igazolja az előzetes termésbecsléseket. Amelyek az őszi vetésű káposztarepce esetében viszont tévesnek bizonyultak. Ugyanis ebből a növényből a vártnál lényegesen többet sikerült learatni: az errefelé méltán rekordnak számító 3,5 tonnát is elérte a repce hozama hektáronként! Ennyi még nem termett ebből a növényből ezen a vidéken.

Márkli János a Pentele Zrt. földjein: a gabonafélék rekordnak számító eredményeket hoztak (Fotó: Vohlmann György)

A termények többsége jelenleg raktáron van. Megkezdődött a búza és az árpa kiszállítása Olaszországba, az érvényes szerződések szerint. A repcét olajipari feldolgozókhoz fogják szállítani: ez hétfőn kezdődött el. Ami a mezőgazdasági fő termények árait illeti: Márkli szerint a jó terméseredmények hírei óriási esést jelentettek a piacon. Országosan ugyan a helyinél kisebb, mintegy 4,5 tonnás hektáronkénti eredményt produkált a búza, azonban így is lefelé mozdultak az árak: a szezon előtti ötvenegyezer, sőt, ötvennégyezer forintos tonnánkénti ár a betakarítás végére lecsúszott egészen negyvenkétezer forintig. Azonban a lényeg az, hogy van piaca a gabonának. Még úgy is, hogy a termés nagy része raktáron van, egyelőre nem kötöttek szerződést az eladására: a termelők valószínűleg a nagyobb keresletet, a magasabb árakat várják.

Ami a még lábon álló növényeket illeti: Márkli János elmondta, hogy a szárazság naponta tonnás veszteségeket jelent a kukorica előre jelzett terméshozamában. A korábban nyolcmillió tonnásra becsült termés helyett most már a legkedvezőbb esetben is csak hatmillió tonnát várnak. A napraforgó jobban vészelte át az időt: ám a betakarítása hetekkel előbbre kerülhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!