Hírek

2015.10.18. 16:49

Közösségi munkát vállaltak a gimnazisták is: megszépítették az arborétumot

Nagyvenyim - Diákok is segítettek az arborétum tisztításában. Hamarosan emlékművet avatnak ott Dolmány Vendelnek.

Pekarek János

Némileg váratlan, de mindenképpen jóleső segítséget kaptak a Nagyvenyimi Erdőjárók Klubjának tagjai, amikor szombaton reggel összegyűltek, hogy folytassák régi közösségi vállalásukat: a faluban lévő Szent Bernát Arborétum gondozását. Gimnazisták jöttek segíteni!

A klubtagok (időről időre más helyi szervezetek képviselőivel kiegészülve) havi rendszerességgel tartják karban a többhektáros, még a ciszterci szerzetesek által a XIX. században alapított, igen értékes arborétum növényeit, ösvényeit. Ez meg is látszik a sokáig meglehetősen elhanyagolt kerten: évek óta a környék egyik legszebb botanikus kertjévé, remek kirándulóhellyé, színvonalas rendezvények helyszínévé vált az arborétum, ahol csillagnézéstől kezdve komolyzenei koncertekig, énekkari fellépésekig, szavalósestekig sok mindent rendeztek már.

Kezdetben nagy munka volt a nemes fákat megtisztítani a folyondároktól, rendbehozni az ösvényeket, karbantartani a gyepet: most már "csak" a színvonalra kell vigyázni.

Szombaton a kilenc klubtag és a dunaújvárosi Széchenyi gimnázium ugyancsak kilenc diákja (akik közösségi szolgálatot vállaltak itt) állt neki a fűnyírásnak, a nyesedék összesöprésének, a gyalogutak takarításának. Nem kímélték magukat!

Igaz, hamarosan újabb érdekes rendezvény lesz az arborétumban. Emlékművet avatnak majd, mégpedig a község egykori, ciszterci szerzetesből lett, mára már legendás plébánosának, Dolmány Vendelnek.

A sajátos formájú, acéllemezekből készült, virágfölddel feltöltött emlékmű bejárat felőli oldalába különleges technikával vágták bele a néhai plébános egy fényképét, amelyen a hívekért sokat áldozó pap első áldozó tanítványaival látható.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!