Hírek

2017.08.22. 18:23

Arborétumi kenyérszegés: Így ünnepeltek Nagyvenyimen!

A nagyvenyimiek a Szent Bernát Arborétumban emlékeztek államalapításunkra vasárnap.

Horváth László

Augusztus 20-án, vasárnap délelőtt tizenegy órára várták a szervezők az ünneplőket a nagyvenyimi Szent Bernát Arborétumba, hogy méltó keretek között szegjék meg és kóstolják meg az új kenyeret közösen.

Az ünnepi köszöntőben Kuminka József, Nagyvenyim alpolgármestere az államalapítás történelméről és augusztus huszadikai hagyományaink jelentőségéről beszélt, amelyben nagy hangsúlyt kapott, hogy a magyar történelemben - bármilyen nehéz helyzetben is volt az ország - mindig volt, aki István király nyomdokai után kezébe vette a vezetést, és gondolt a hazánkra, utódainkra.

Kuminka József alpolgármester a néptáncosok segítségével szegett új kenyeret Fotó: HL

- Szükségünk van egymásra, az egymás iránti jóakaratunkra ahhoz, hogy az ünnep emlékezetes és örömteli lehessen, mert magyarnak lenni jó, Nagyvenyiminek lenni jó - zárta ünnepi megemlékezését Kuminka József alpolgármester. A folytatásban Eke László református lelkész is beszélt az államalapítás örökségéről, majd Kristofory Valter katolikus plébános megáldotta az új kenyeret. Az ünnepségen fellépett a Nagyvenyimi Aranydaru Dalkör és a Nagyvenyimi Néptáncegyüttes. Műsorukon - az alkalomhoz illően - az új kenyérhez kapcsolódó magyar dalt és tánckultúrát elevenítették fel. Az ünnepség befejezéseként Kuminka József megszegte a nagyvenyimiek kenyerét, amit jó étvággyal fogyasztottal el a résztvevők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!