Hírek

2016.07.17. 19:01

Árvíz, de nem akkora - Az ország más területein gondot okozott a hatalmas eső

Dunaújváros - Mifelénk nem következtek apokaliptikus jelenetek az időjárás miatt, bár sok program elmaradt vidéken.

Pekarek János

Ezerkétszáz helyen kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak a szombati vihar miatt az országban. A Balaton több helyen kiöntött medréből a déli parton, a víz utcákat árasztott el. Dunaújváros környékén is szinte egész szombaton esett az eső, kisebb-nagyobb erővel, hosszabb-rövidebb megszakításokkal.

Vasárnap is többször szemerkélt az eső, ám mind szombaton, mind vasárnap az előre jelzett, özönvízszerű felhőszakadás elkerülte a mi vidékünket. Nem úgy a fővárost: szombaton például elmaradtak a Red Bull Air Race repülőverseny programjai.

Ha rekordokat nem is döntöget az áradás (nem is hiányzik ilyesmi senkinek!), azért mégis látványosan megemelkedett a vízszint a Dunában városunknál is. Képeink az egykori személyhajó-kikötőnél és az ugyancsak néhai kompkikötőnél készültek. A tetőzés mára, hétfőre várható Fotó: Ady Géza

Hétfőre már napsütést és száraz időt, 26 Celsius fokos csúcshőmérsékletet jósol a meteorológia. Pénteken akár már 30 fok is lehet - ám aznapra, mint az egész hétvégére zivatarokat is jeleznek.

A rendkívül sok csapadék volt jellemző a környező országok időjárására is az elmúlt hetekben, napokban - nem csoda, hogy árhullámot várhatunk a Dunán. Közel négyméteres vízszint-emelkedést jósoltak, más kérdés, hogy nem lett ennyi: vasárnap állt a legmagasabban a vízszint a fővárosnál, akkor 523 centis volt, három méterrel magasabb a múlt szerdainál.

Városunknál vasárnap reggel 372 centinél állt a vízmérce, hétfőre 380 centit jeleztek, keddtől kezdve folyamatos apadást, szombatra 176 centiméterre apadhat a Duna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!