Hírek

2013.06.17. 17:13

Árvíz már nincs, de van más

Dunaújváros - Még az utómunkákat is meg fogjuk emlegetni, az biztos: az árral elöntött területeken e héten is dolgoznak majd a hivatásosok, önkéntesek. Már kezd látszani munkájuk haszna.

Pekarek János

Egy rövid séta a Szalki-szigeten bárkit meggyőz arról, hogy az elmúlt másfél-két hétben óriási árvizet éltünk át!

Most már ugyan visszahúzódott a Duna a medrébe - de még mindig magasan áll. Például a szabadstrandon most is kiér az egykori pizzéria teraszának közelébe. Ott pedig, ahonnan levonult a víz, akár a hajóállomásnál is, halszagú, szürke lepedék borít mindent. Pedig szombaton már megtörtént az első fertőtlenítés, vegyszerrel is.

Az újvárosi Horgásztanya se úszta meg: Gergely Gábor a stégnél (Fotók: Vohlmann György)

Azért még legalább egy kiadós esőre szükség lesz ahhoz, hogy végleg eltüntesse az áradás lerakódásainak nyomát a járdákról, rétekről.

Az uralkodó látvány a homokzsákpakolás. Szedik szét a homokzsáktorlaszokat, ürítik a zsákokat, rendezgetik a már üres zsákokat.

Esetleg takarítanak az áradat után. Mint például a Dunaferr Horgászegyesület öbölbeli horgásztanyáján, ahol a gondnok házaspár: Gergely Gábor és felesége az áradás alatt is kitartottak a tanyán. Bár méteres víz öntötte el a házat, az idős házaspár inkább ott aludt a tárgyalóterem összetolt asztalain, hogy folyamatosan vigyázhassanak a stégekre, és az azokhoz kikötött csónakokra. Viszonylag olcsón meg is úszta az egyesület az árvizet, nekik köszönhetően - de még most is törölgetik a falból, a tönkrement bútorokból szivárgó vizet.

Hasonló a helyzet kicsit odébb, a Horgász Büfénél is: itt Horváth Mihályra bukkanunk, aki a használt homokzsákokat rakosgatja. A következő árvízre készülve. A büfét egyébként hétfőre már ki is festették újra, a nyitással csak az ÁNTSZ engedélyére vártak: használhatják-e a létesítmény vízvezetékét?

A legnagyobb vészhelyzet talán a kisapostagi Bárka Vendéglőnél volt: már ott is takarítanak a pesti Szolidaritás tagjai  (Fotók: Vohlmann György)

A kisapostagi Bárka Vendéglőnél, ami napokig vízben, sőt: víz alatt állt, még nem tartanak itt. Rácz György pontosan rögzítette azt a pillanatot (vasárnap 10 óra 37 perc), amikor az árvíz benyomta a homokzsák-gátat, és elöntötte a vendéglő földszintjét. Azért már ott is takarítanak, Rácz György is egy nagynyomású vízfecskendővel, de még van üríteni való homokzsák is. Ezeket a Szolidaritás szakszervezet Pestről hétfőn érkezett önkéntesei pakolták.

Horgászni még tilos!

- Mivel az árhullám közeledésének hírére nagyon alaposan felkészültünk a védekezésre, ezért sokkal kevesebb kár keletkezett a horgásztanyánkon, mint ahogyan vártuk! - mondta lapunknak Somfai Rezső, a városi Dunaferr Horgászegyesület elnöke.


Azt, hogy a halállomány mennyire károsodott, még megbecsülni sem tudják - nyilván ebben is keletkeztek komoly károk. A horgászati tilalmat egyelőre érvényben tartja a hatóság, hírek szerint szerdáig egészen bizonyosan tilos lesz horgászni a környéken. De most amúgy sem ez a halat, horgászatot szerető emberek legfőbb gondja. Hajózni már lehet, tehát a csónakokat kivihetik a vízre: ez is segíthet az állapotok felmérésében.

Homokzsákürítés a kempingnél

Legalább még egy hét, amíg a szabadstrand és környéke, benne a kempinggel, visszanyeri eredeti halmazállapotát: a szilárd földet. Még egy kicsit szittyós...

A kemping bejáratánál még méretes víztócsa áll - de ez is egyik jele annak, hogy az ott letett homokzsákok teljesítették feladatukat.

Egy újabb házaspár a védekezésben: Szabó Sándor és felesége (Fotó: Vohlmann György)

Már nincs rájuk szükség: a jó kétszáz darab zsákot hétfőn délelőtt ürítette ki három közmunkás: Lovász Angéla, Szabó Sándor és felesége. Ők a DVG Zrt-nél dolgoznak úttisztítóként - de most a zsákolásnál van rájuk szükség.

A munkáról csak annyit, hogy egy-egy zsák húsz kiló is megvan, illatuk cseppet sem kellemes, és vagy harmincöt fokot mérhetnénk ott, ahol a zsákokat ürítik...

A kemping egyébként viszonylag jól megúszta az áradást. Tudósítottunk róla, hogy az árhullám érkezésének hírére elvitték onnan az új faházat, ami így épségben maradt. A területet nem érte nagyobb kár, mint a környezetét. Hétfőn délelőtt már a szolgáltató szakemberei is dolgoztak a közeli villamos trafóállomás karbantartásán. A faház visszaszállításához alighanem meg kell várni, amíg a föld teljesen felszikkad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!