Hírek

2013.09.02. 18:18

Árvíz után, az adonyi erdőben

Adony – Jóvátehetetlen károk nem keletkeztek, de az adonyi sziget élővilága megsínylette az árvizet.

Tribolt Lajos

Az adonyi gát felett már akkor átfolyik a víz, ha Budapesten 510 centimétert mérnek. Nos az idén 890 centiméterrel tetőzött a Duna, így az egész adonyi sziget víz alá került, mégpedig elég magasan állt a víz.

Nagy Győző erdész azt mutatja, milyen magasan állt a víz az adonyi sziget erdejében áradáskor (Fotó: Lázár Zsolt)

Nagy Győző erdésszel a víz okozta károkról beszélünk. Elmondja, hogy a fiatal erdőt, a csemetéket zömmel elpusztította az ár. A kocsányos tölgyet és a magas kőrist újra kell majd telepíteni, a szürke és fekete nyár 60-70 százaléka túlélte az árvizet. A nyiladékok mellé telepített ezer diófa és a 70 besztercei szilva is áldozatul esett. Az erdész azt mondja, helyrehozhatatlan kár nem keletkezett az erdőben, de úgy 4-5 milliós káruk van. A már kivágott, elszállításra szánt fát rögzítették még időben, ezért azokat nem vitte el a víz. Az adonyi és a rácalmási szigeten így 200 köbméter fát sikerült megmenteni. A mélyebben fekvő területeken elég sokáig állt a víz, így csak késve tudtak bejutni ápolni az elázott fákat. Versenyt futottak az idővel, nem mindig ők nyertek.

Az adonyi sziget végül is egy keskeny földdarab a folyó és a gátat jelentő 6-os út között. A vadak az út mellé tömörültek. Azt tudták csinálni, hogy a 6-os úton leállították a forgalmat és az őzeket, a vaddisznókat áthajtották az út védett oldalára. Mára azt tapasztalják, hogy a vadak visszaszivárognak a szigetre. Sajnos az idei gidaállomány odaveszett, de a törzsállomány megvan, így a további szaporulatnak nincs akadálya.

Nagy Győző azt is sajnálja, hogy a közjóléti feladataik is csorbát szenvedtek. Az erdő ugyanis lakossági feladatokat is ellát, ám ezek most másfél hónapig szüneteltek. Előbb az utak megtisztítására kellett várni, utána a szúnyogfelhők központi kiirtására. Mára már újra jöhetnek a családok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!