Hírek

2013.06.12. 05:47

Árvízi krónika - Mérhetetlen károkat okozott az 65-ös áradás

Negyvennyolc éve június hónapban támadt legerőteljesebben az 1965-ös nagy dunai árvíz. Gát most ugyan nem szakadt át, de egy rekord megdőlt.

Szabó Szabolcs

Kedden éjjel egy órakor Dunaújvárosnál 755 centiméteren tetőzött az áradó folyó. Ez a vízállásmagasság tizenhárom centiméterrel haladja meg az eddig mért legmagasabb vízszintet. A kedd éjszaka múltidőbe tett 742 centiméteres rekord 1965 júniusában született, s a mostani és a szinte napra pontosan negyvennyolc évvel ezelőtti árvíz között számos más hasonlóságot is találunk.



A Magyar Nemzeti Digitális Archívum összeállítása szerint a 113 napig tartó dunai árvíz 390 km hosszan magasabb szinten tetőzött minden korábbi, jégmentes árvíznél, és tartósabban tette próbára a védőműveket. A több mint három hónapig tartó áradás hat hullámban vonult le a Dunán.

Szlovákiában először Pat községnél, majd június 17-én Csicsónál gátszakadás történt. Budapestnél június 18-án tetőzött a folyó, több ezer épület dőlt romba és rongálódott meg súlyosan, több mint ezer négyzetkilométernyi terület került a víz alá. Volt olyan falu, amely másfél hónapig állt. víz alatt.



A folyamatos esőzések miatt néhány hét alatt másfélszer több csapadék hullott le, mint más években. A Dunaújvárosi Hírlap 1965. június 18-i száma Megfeszített küzdelem az ár ellen címmel jelent meg. A riport a maihoz közeli állapotokat rögzített Dunaújvárosnál és Dunaföldváránál, ám a Schalbert-szigetről evakuálni kellett a lakosságot, Bölcskénél pedig közel ezer katonát mozmozgósítottak a védekezéshez.



Az árvíz károsultjainak megsegítésére akció indult. A dunaújvárosi üzemek és vállalatok felhívással fordultak a városlakókhoz: mindeki erejéhez mérten vegye ki részét a károsultak megsegítéséből. Az árvíz levonulása is hosszú volt: hat héttel a tetőzés után még 500 centiméteres vízmagasságot mértek a fővárosnál...

 

 

Felmérhetetlen károkat okozott

A Magyar Távirati Iroda és Dunaújvárosi Hírlap korabeli tudósítási kiemelték, hogy a lassan levonuló 1965-ös tavaszi- nyári árvíz mérhetetlen károkat okozott. Az áradás lakóházakat tett tönkre, otthonok százait rombolta le, termőföldeket öntött el és családok váltak hajléktalanná.

 

 

Árvízi képek negyvennyolc esztendővel ezelőtt és ma. Az 1965-ös nagy dunai árvíz betört az akkor még működő helyi hajóállomásra és Halászcsárdába is. 1965-ben 742 centiméteren tetőzött a folyó. A rekord közel fél évszázadon át tartotta magát, egészen kedd éjszakáig, amikor 755 centiméter magas vízállást rögzítettek Fotó: Lázár Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!