Hírek

2013.12.16. 17:15

ÁSZ-vizsgálat a nemzetiségeknél

Az Állami Számvevőszék törvényességi szempontból ellenőrizte a rácalmási német, valamint a szerb nemzetiségi önkormányzatot.

Körmendi Erzsébet

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) figyelemmel volt a két nemzetiségi, valamint a települési önkormányzat közötti az együttműködési keretek kialakítására, a költségvetésre és a zárszámadásra, a gazdálkodási szabályzatok meglétére, az operatív gazdálkodási jogkörök gyakorlására vonatkozó előírások betartására, a gazdálkodással összefüggő feladatok végrehajtására, valamint arra, hogy a német nemzetiségiek, illetve a szerb nemzetiségiek megfelelően használták-e fel a feladatalapú támogatást.

A szerbek vándorlásának évfordulóját ünnepelték novemberben (Fotó: Amatőr felvétel)

Az ellenőrzés során az ÁSZ megállapításai szinte azonosak voltak mindkét nemzetiség esetében. Például: a nemzetiségi és a települési önkormányzat együttműködése szabályszerűen jóváhagyott megállapodásokon alapult, amelyek alapján biztosítottak voltak a nemzetiségi önkormányzat működéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételek. A belső ellenőrzést hiányolták a számvevőszéki szakemberek, de komoly gondokat nem tártak fel.

Az Állami Számvevőszék az ellenőrzés megállapításainak hasznosítására több intézkedést javasolt a két nemzetiségi önkormányzat szabályszerű gazdálkodásáért felelős jegyzőnek, a polgármesternek, valamint a nemzetiségek vezetőinek. Javasolták például, hogy az előírt tartalmi elemekkel egészítsék ki, módosítsák a megállapodást, a nemzetiségi önkormányzat SZMSZ-ét, a polgármesteri hivatal ügyrendjét, és terjesszék ki a hivatal szabályzatait a nemzetiségekre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!