Hírek

2014.12.29. 18:01

Pentele híd: átkelés csak fizetéssel

Hétfőn még nem lehetett venni, de elsejétől az autósok beszerezhetik az új megyei autópálya matricákat, s innentől lesz díjköteles a Pentele híd is.

Gallai Péter

Az újév első napjától a megszokott időalapú matricák mellett (10 napos, havi, éves) az autósok az új megyei matricát is megvásárolhatják - áll a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgálatató Zrt. hétfői közleményében.

A megyei matrica 2015. január elsejétől 1500 értékesítési ponton válik elérhetővé, ezek listája december 31-től lesz megtalálható a nemzetiutdij.hu weboldalon. Február elsejétől pedig minden korábbi értékesítési ponton meg lehet majd vásárolni az új matricákat.

Fontos tudni, hogy átmeneti rendelkezésként azok az autósok, akik az újonnan díjkötelessé váló szakaszokat jövő januárban matrica nélkül használják, mentesülhetnek a pótdíj megfizetése alól, ha legkésőbb február végéig az adott szakaszra érvényes megyei vagy országos éves matricát váltanak.

Szinte minden, eddig ingyenesen használható gyorsforgalmi úton fizetni kell, aki elfelejti, az egy hónapig mentesülhet a pótdíj
Fotó: Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató

Hétfőn még teljes volt a bizonytalanság a január elsején életbe lépő rendelet kapcsán, amely alapján az eddig ingyenesen használható gyorsforgalmi útszakaszok is fizetősek lesznek. A kormányszóvivő hétfőn leszögezte: nem lesz csúszás, s csütörtöktől az új, éves megyei matricatípusok is hozzáférhetőek lesznek.

Január 1-től a vonatkozó kormányrendelet értelmében fizetős lesz az M0-ás autóút több szakasza, emellett a Budapestre bevezető autópályák eddig díjmentes szakaszai, illetve az egyes településeket elkerülő, eddig ingyenes autópálya szakaszok, kivéve a Megyeri hidat és az oda vezető utakat. Szintén ettől a naptól lehet majd egy-egy megyére érvényes matricát venni személygépjárművek részére, évi ötezer forintért. Azonban hétfőn a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. internetes oldalán még nem volt lehetőség ilyen megyei matricát vásárolni.

A rendelet értelmében az M8-as sztráda Pentele hídja is bekerül fizetős körbe, ám mivel a tételes listára nem sikerült rábukkanni, ezt ráerősítésként meg szerettünk volna kérdezni a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium sajtóosztályán, de többszöri telefonálásunk után sem tudtak információval szolgálni. Így azt sem sikerült kideríteni, hogy eredményes volt-e dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő közbenjárása, aki Font Sándorral, a kérdésben szintén érintett Bács-Kiskun megyei képviselőtársával azért lobbizott a tárcánál, hogy a Pentele híd kerüljön ki a fizetős körből.

Dr. Galambos Dénes hétfőn is csak annyi biztos információval rendelkezett, mint amit a kormányszóvivő elmondott a nap során.

- Sajnos nem kaptam értesítést arról, hogy a Megyeri hídhoz hasonlóan az M8-as autópálya hídja is díjmentes lesz-e. Ha és amennyiben fizetni kell érte, akkor is az illetékesek megértették a komoly problémát, hogy itt két megyei matricát kellene vásárolnia azoknak, akik átkelnek rajta, mondjuk munkába, iskolába, vagy kórházba menet. Bízom benne, hogy rövid időn belül sikerül megtalálni a megoldást - tette hozzá érdeklődésünkre a Fejér megyei képviselő.

Az úthasználatot az autópályákra telepített fix kamerák mellett mobil gépjárművekből is ellenőrzik
Fotó: Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató

Kurucz Éva kormányszóvivő hétfői budapesti sajtótájékoztatóján kérdésre azt mondta: a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ismeri az elfogadott kormányrendelet tartalmát, a rendszer január 1-jétől esedékes változásaihoz szükséges, egyébként kis léptékű informatikai fejlesztés folyamatosan zajlik, a tervezett ütemben halad. 2015. január 1-jétől azaz csütörtöktől az új matricatípusok hozzáférhetővé válnak közölte a szóvivő, kijelentve: nem lesz csúszás .

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. hétfő esti tájékoztatása szerint az új matricatípus január elsejétől 1500 helyen lesz elérhető az autósok számára. Az útdíjszedési rendszerek 2015. január elsejétől esedékes változásaihoz szükséges informatikai fejlesztés a tervezett ütemben halad. A korábbiak mellett a megyei matrica és más új matricatípusok (D2, U) a szokott értékesítési csatornákon válthatók meg: a NÚSZ ügyfélszolgálatain, az ematrica.autopalya.hu weboldalon valamint a viszonteladók jelentős részénél (pl. benzinkutakon).

Sokat spórolhatnak az ingázók

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kommunikációs főosztálya a csütörtökön életbe lépő változások kapcsán közölte: A rendszeres autópálya-használat egy megyében a korábbi közel 43 ezer forint helyett a jövő évtől mindössze 5 ezer forintba kerül, így a munkahelyükre ingázók, az akár több megyényi távolságból például a fővárosba autózók kiadásai a töredékükre csökkennek. Az autósok egyéni kalkulációik alapján mérhetik fel, hogy maradnak a számukra bevált szolgáltatásoknál, vagy az új alternatívával élve csökkentik úthasználati költségeiket. A személygépkocsikra jelenleg is elérhető matricatípusok ára egyébként három éve változatlan, és januártól sem emelkedik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!