Hírek

2013.03.17. 18:08

Átlátszó ürügyekkel próbálnak kifosztani minket

Dunaújváros - Közbiztonsági és bűnmegelőzési sorozatunk első részében a különösen az időseket sújtó besurranásos lopásokról ejtünk néhány mondatot. Hasznos lenne megszívlelni...

Pekarek János

- Az idős emberek és a fiatalok mindig veszélyeztetettebbek másoknál bűnügyi szempontból, hiszen tapasztalataik vagy elavultak, vagy hiányosak még - mondja Horváth Diána rendőr zászlós, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársa. 

Különösen az idősek vannak kitéve bűncselekményeknek, mivel koruk és egészségi állapotuk következtében kevésbé tudnak védekezni. 
Az idősebbeket érintő veszélyek között első helyen a besurranásos lopást említi a rendőr zászlós. Földszinti lakásokban, különösen kánikula idején  a nyitva hagyott ablak, vagy a csak kilincsre csukott bejárati ajtó ideális feltételeket teremt a behatoláshoz. A lakás tulajdonosa sokszor meg sem hallja, amint egy rutinos besurranó tolvaj belép a lakásba, és a tipikus helyeken tárolt pénzt, értékeket elviszi. Ezek a helyek: a porcelán edények, az ágyneműs polc a szekrényben... Gyakran csak hetek múlva derül ki, hogy hűlt helye van a pénznek, ékszernek  s akkor már szinte nincs mit tenni.

Horváth Diána rendőr zászlós, bűnmegelőzési szakember a Városalapítók klubjában rendezett ismeretterjesztő előadás alatt

Gyakorlatilag továbbfejlesztett változata a trükkös lopás, amikor az otthon lévő, zárt ajtó és ablak mögött élő idős emberhez becsöngetnek, egy pohár vizet kérnek, esetleg rosszullétet színlelnek, vagy egy sosem hallott nevű ember után tudakozódnak. A lényeg, hogy az idegenek belülre kerüljenek az ajtón: akkor elterelik az idős ember figyelmét, s míg egyikük szóval tartja, a másik végigkutatja a lakás rejtekhelyként szolgáló részeit, magához véve az értékeket. 

A trükkös lopásoknak számtalan variációja van: gázóraleolvasókként, netán villanyszerelőkként jelentkeznek, akiknek a házban lévő állítólagos áramszünet elhárítása miatt kell bemenni a lakásba, vagy házaló árusokként jönnek, akik valamilyen értéktelen portékát kínálnak. Avagy hivatalos személynek adják ki magukat, akár rendőröknek is, akik többnyire hamis pénzt keresnek, és úgymond átvizsgálják, sőt, lefoglalják a nyugdíj bankjegyeit, részletes átvizsgálás céljából. A pénz természetesen soha nem kerül vissza... 

Nagyon fontos ilyen esetekben, hogy akármilyen szolgáltató cégre, vagy rendőrségre hivatkozva jelenik meg bárki, a lakó ne restellje megkérni: mutassa meg az igazolványát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!