Hírek

2013.08.20. 17:01

Augusztus 20. - Szembenézni Dunaújváros jelenével

Dunaújváros – Reggeltől estig tartott a nagy ünnep a Szalki-szigeti szabadtéri színpadon és körülötte.

Pekarek János

A városi ünnep már szombaton elkezdődött a fúvószenekarok és mazsorettek találkozójával. Az ünnepségsorozathoz tartozott a jubileumi technikustalálkozó, hétfőn, és a pentelei Szent ünnep. Az ünnepségsorozat leglátványosabb és legfontosabb részét azonban kedden rendezték a Szalki-szigeten.

Cserna Gábor polgármester mondott ünnepi beszédet (Fotók: Lázár Zsolt)

Nagyszabású, mégis családias műsorokkal, megemlékezésekkel ünnepeltük augusztus 20-át.A szabadstrandon álló színpad körül igazi, békebeli vurstlira emlékeztető külsőségek között telt a város augusztus 20-i ünnepe. Nem csak kultúrműsorok, hanem gyermekjátékok, sportversenyek is színesítették a programot, amelyek kedden délelőtt tíz órától fúvószenekari és mazsorett-bemutatókkal kezdődtek.

Tizenegy órakor a Himnusszal kezdődött az ünnepi rész, majd Cserna Gábor polgármester, Gombos István alpolgármester, dr. Galambos Dénes kormánymegbízott és Hingyi László közgyűlési képviselő álltak a színpadra. Cserna Gábor ünnepi beszédében emlékeztetett arra, hogy idén ünnepeljük a Szent István Emlékévet, államalapító királyunk halálának 975. évfordulóját. István király rendezett be a nemzet számára hazát a Kárpát-medencében, és államot szervezett itt, mondta Cserna, kijelentve, hogy ezzel a király fejlődő pályára állította hazánkat. Ám a mű máig sem készült el teljesen, negyven nemzedék múltán sem. A kihívásokat mindig az élet alakítja.

Politikusok vágták föl az új kenyeret

– Ma, az egy héttel ezelőtti Dunaferres hírek után, amelyek mellett minden egyéb hír eltörpül, őszintén szembe kell nézni a valósággal! – jelentette ki a polgármester. Ezért a város és a kormány mindent meg is tesz, mondta, s utalt arra, hogy a kormány még e hét folyamán vételi ajánlatot tesz a Dunaferre. Ezzel ismét eljöhet a 2004 előtti állapot, a vasmű stabil állami tulajdonba kerülhet, könnyebbé válhat a város és környékének helyzete. Emellett fel kell gyorsítani a folyamatot, amelynek során azonnal meghatározó, komoly foglalkoztatót kell a városba hozni: ebben számítanak minden jóérzésű dunaújvárosi segítségére, közölte Cserna Gábor.

Hozzátette: ha majd az oroszok és az ukránok hazamennek, mi akkor is itt maradunk, a Dunaferr akkor is a magyaroké és a dunaújvárosiaké lesz. Ez a jelennel való szembenézés felelőssége, jegyezte meg. – Váljunk méltóvá a szentistváni örökséghez! –mondta.

A holnap gondját hagyd a holnapra...

Három egyházi személy szentelte meg az ünnepi kenyereket a városi ünnepség színpadán. Kovács István görög katolikus parókus, Ábrahám János református presbiter és Stermeczki András evangélikus lelkész közösen imádkoztak az új kenyér megszentelése után, hogy a testvériség, a szeretet és a bölcsesség uralkodjon a világon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!