Hírek

2014.06.24. 14:30

Augusztusra berendezik a kórház új tömbjét, szeptemberben már betegeket is fogadhatnak

Kívül és belül már teljesen elkészült a kórház új tömbje, a sikeres közbeszerzés után az épület orvostechnikai, informatikai berendezéseinek szerelése pedig hamarosan elkezdődik, csakúgy, mint a bútorzat telepítése.

Gallai Péter

Aki a kórház környékén jár, az a műtőblokkot is tartalmazó új szárnynál már egy ideje nem lát munkásokat sürgölődni. Ennek oka egyszerű: az épület elkészült, már csak a felszerelése és berendezése van hátra. Erről kértünk tájékoztatást dr. Mészáros Lajos főigazgatótól.

– Az orvosi műszerek és gépek esetében június 5-én sikerrel lezárult az egymilliárd forintot is meghaladó uniós közbeszerzés, akkor közöltük az eredményt a cégekkel, így nyertesekkel is. Nekik hatvan napjuk van arra, hogy legkésőbb augusztus 5-ig felszereljék és üzembe helyezzék a gépeket, például a röntgeneket, a sterilizálót, a műtőasztalokat és lámpákat, teljesen berendezzék az intenzív osztályt. Mindeközben van az informatikának egy olyan része, ami központosított beszerzésből megoldható, nem igényel ekkora eljárást, ez elindítottuk, a kijelölt beszállítók listájából lehet választani. A GYEMSZI jóváhagyása után ezek az eszközök előbb beérkeznek, mint az egészségügyi berendezések. A bútorzat beszerzése is folyamatban van, ezek is előbb itt lesznek. Ezek kisebb és kevésbé bonyolult beszerzések. Az épület műszakilag elkészült, de benne van a kivitelező szerződésében, hogy a gép és műszer beszállítás után a finom munkákat, a végleges burkolásokat meg kell még csinálnia – fogalmazott lapunknak a főigazgató.

Dr. Mészáros Lajos az új szárnyban, amelynek munkái elkészültek, következhet a berendezése (Fotó: Ónodi Zoltán)

Miután megtörténik az épület berendezése és műszaki átadása, még nem fogadhat rögtön betegeket, hiszen például a központi sterilizálónál próbaüzemre van szükség, ezen felül augusztusban van a szabadságolások dandárja is, a kórház dolgozóinak pedig a napi munka mellett kell részt vállalniuk a fokozatos átköltözésben és beüzemelésben, hiszen a szakma kontrollja elengedhetetlen, de a betegellátás sem szünetelhet emiatt.

– Így ezzel is számolva azt mondom, hogy reálisan szeptemberben fogadhat betegeket majd az új egység. Velem együtt minden kolléga nagyon várja már ezt a pillanatot, amiért sokat dolgoztunk. A plusz munka mellett egyébként plusz költséget is jelent majd a fentartás, amit minden illetékes felé jeleztünk. A területbővülés, az új műtőblokk miatt is van erre igényünk, szeretnénk behozni a kulcsi krónikus rehabilitációs ágyakat a kiürülő helyekre, ott is van egy beruházási igény, erre is forrást kell találni. Egyébként nem négyzetméter arányosan nő a rezsiköltségünk, a műtőblokk hatékonyabb, mint a régi, máskülönben nem is támogatta volna az EU. Ez havonta tízmillió forint feletti plusz költséget jelent nekünk, amire szeretnénk megkapni a forrásokat – zárta a beszélgetést a Szent Pantaleon Kórház vezetője.

 

Még egy sikeres pályázatban bíznak

Dr. Mészáros elmondta, hogy az új CT műszaki specifikációját most állítják össze, a felajánlások húszmillió felett járnak, így reális a terv, hogy összejön a harmincmillió induló tőke, a többit öt évig törlesztenék. A beszerzés átfutása fél év. S még függőben van az a közel egymilliárdos pályázat, ami a műtőblokk beruházásból kimaradt részlegek műszereinek feljavítását célozza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!