Hírek

2013.09.09. 17:25

Avar kori temetkezési hely Nagyvenyimen

Avar kori sírok kerültek elő csatornaépítési munkák közben Nagyvenyimen. A leleteket kiállításon mutatják majd be.

Körmendi Erzsébet

Csapadékvíz elvezető csatorna építése közben a nagyvenyimi Fűzfa utcában avar kori temetkezésre bukkantak. Szücsi Frigyes, a Szent István Király Múzeum régésze elmondta lapunknak, hogy váratlan volt a leletek előkerülése, mivel erről a lelőhelyről nem volt tudomásuk. Összesen huszonkét, 7-8. századi sírt tártak fel, köztük több bolygatatlant – amit nem fosztották ki a sírrablók –, és nagy a tudományos jelentősége, mert számos értékes, az egykori viselettel és a temetkezési szokásokkal kapcsolatos megfigyelésre alkalmas.

Több lovassírt is feltártak, a lovas övét veretek és szíjvégek sokasága díszítette. A lovas mellé temették felszerszámozott lovát is. Találtak női sírt is, amelyben viseleti helyzetben volt egy boglár, így a korabeli női viselet is kikövetkeztethető. Az elhunytak hozzátartozói túlvilági „útravalókat” helyeztek a sírba, így kerültek elő fülbevalók, edények, vaskések, csattok, étel mellékletek.A régész elmondta, hogy példás együttműködésben dolgoztak a kivitelezővel és az önkormányzattal.

Nagyobb terület is feltárható lenne, hiszen becsléseik szerint száz-százhúsz sírt tartalmaz a temető, ám csak a csatornázással érintett területeket nézték át. A Magyar Tudományos Akadémia álláspontját osztják a régészek is: amit föld borít, és beruházás miatt nem kell onnan kimenteni, annak legjobb helye földben van. Az avar kori halottak is nyugodjanak békében – Nagyvenyimen.

 



Régészek és technikusok dolgoztak egész augusztusban Nagyvenyimen, az avar kori temető feltárásán



A régészek hisznek az időben, vagyis abban, hogy évek, évtizedek múlva, a technika fejlődésével talán a mostani ismeretek többszörösét nyerhetik ki a földben nyugvó leletanyagból. A fel nem tárt sírok bekerülnek az örökségvédelmi adatbázis szöveges és térképes részébe egyaránt, hogy később tudják a lelet pontos helyét.

Nagyvenyimen egyébként ez már a harmadik megtalált avar kori temető, leletre bukkantak korábban a KVJ Művek ipari területén is, valamint Fő utca nyolcas számú háznál, ahol urnatemető található. Abból a korból egyébként gyakran találnak sírokat, Szücsi Frigyes szerint hazánkban már mintegy 70 ezer avarkori sírt feltártak.

Település jóval ritkábban kerül elő, mivel a döngölt falú házak nyomát a munkagépek kezelői nem veszik észre. Nagyvenyimen a csapadékvíz-elvezető csatorna és a szintén folyamatban lévő szennyvízcsatorna építésénél is állandóan ott vannak a múzeum szakemberei. 

Kiállításon tervezik bemutatni a leletet

Szücsi Frigyes, ásatásvezető régész irányításával feljegyzések készülnek a Nagyvenyimen feltárt avar kori temetkezési hely értékes anyagáról, majd a leletek állagmegóvásra és tisztításra a Szent István Király Múzeumba kerülnek. Végleges helyük a dunaújvárosi Intercisa Múzeumban lesz. Ám előtte azt tervezik a szakemberek, hogy egy előadással egybekötött kiállításon bemutatják a leletanyagot – valószínűleg Nagyvenyimen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!