Hírek

2013.10.10. 19:45

A hajléktalanok már a Papírgyári úton is orvosi ellátáshoz juthatnak

Dunaújváros - Már nem kell más háziorvosi körzetbe járnia azoknak a hajléktalanoknak, akik a Papírgyári útra vannak bejelentve, az önkormányzat és a Magyar Mentőszolgálat Alapítvány jóvoltából nekik is lett saját rendelőjük.

Gallai Péter

Az újonnan kialakított orvosi szobát csütörtökön délelőtt jelképesen adta át Gombos István humán ügyekért felelős alpolgármester Oláh Jánosnak, a Magyar Mentőszolgálat Alapítvány elnökének.

Gombos István humán ügyekért felelős alpolgármester az átadás alkalmával elmondta: az önkormányzat abszolút partner volt abban, hogy létrejöhessen az orvosi rendelő a Papírgyári úti épületben (Fotók: Ónodi Zoltán)

Mint az alpolgármester ebből az alkalomból kiemelte: - Az önkormányzat abszolút partner volt abban, hogy ez a lehetőség megvalósuljon, az elejétől kezdve fontosnak tartotta a szolgáltatás létrehozását. Még akkor is, ha tudjuk, a Kandó téren van már egy rendelő, azonban itt nagyon sokan élnek, és az alapítvány munkája megkérdőjelezhetetlen. Amikor a rendelő kialakítása szóba került, ők is egyértelműen támogatták ezt a kezdeményezést.

Oláh János a köszönet mellett arról is beszélt, hogy egy évek óta húzódó problémahalmazra sikerült most pontot tenni a rendelővel:

- Azt hiszem, mindenki számára megnyugtatóan végződött ez a történet. Eddig az egyes körzetben látták el ezeket az embereket, s bizony akadtak gondok a tisztaság vagy ittasság miatt, ebből is sok feszültség alakult ki. S voltak, akik nem nagyon mertek bemenni egy-egy rendelésre. Itt, a saját környezetükben inkább fel merik vállalni azt, ha betegek. Azért is fontos ez a rendelő számukra, mert nem mindegy, hogy rossz egészségügyi állapotban mondjuk a Kandó téri centrumig kell eljutniuk.

Könnyebben hozzájuthatnak gyógyszereikhez a rendelésen túli időben

A feladat ellátásával az önkormányzat dr. Fenyvesi Béla háziorvost bízta meg, akinek munkáját Szűcsné Kiss Katalin segíti. A doktor hetente kétszer két órát rendel a Papírgyári úton, de rugalmas, ha sürgős szükség van rá, akkor ezen túli időben is számíthatnak rá, szívügyének tekinti ezt a munkát. Mint megtudtuk: már 113-an jelentkeztek be, illetve át más körzetekből. Az eddigi tapasztalatok egyértelműen pozitívak, nagyon hálásak a hajléktalanok a lehetőségért, na meg a jó szóért. Ugyanis a rendelés alatt kicsit elbeszélgetnek velük, meghallgatják őket.

A rendelő működtetése idén kétmillió forintba kerül, és a jövő évi összeg is be lesz építve a városi költségvetésbe.

 

A Magyar Mentőszolgálat Alapítvány 2004-ben jött létre, a civil szervezet legfontosabb célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét az aktuális problémákra és megoldásuk érdekében közös összefogásra sarkalljon mindenkit. Az alapítvány elkötelezett a szociális problémák megoldásában, köztük a legsúlyosabb szociális krízis, a hajléktalanság kezelésében. Így Dunaújváros és térségének hajléktalan ellátásában is erre törekednek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!