Hírek

2014.01.20. 20:10

Az Alba Volán módosítana a menetrenden

Dunaújváros - Járjon-e a 29-es busz a Temető utcában? Mikor és hogyan? Vagy állítsák vissza a 22-est és 25-öst?

Pekarek János

Menetrendmódosítási javaslatot terjeszt a városi közgyűlés elé az Alba Volán Zrt.

A módosítás alapja, hogy még 2013. januárjában lakossági panasz érkezett a céghez a Temető utcai autóbuszjáratok miatt. A panaszosok szerint a szűk utcában elviselhetetlen méretű autóbuszforgalom zajlik, a csuklós buszok átlagosan ötpercenként haladnak el ott, többnyire néhány utassal, ami zavarja az utcában lakók nyugalmát.

2013. februárjában új buszmenetrend lépett életbe, amely érintette a Temető utcában járó 29-es jelzésű autóbusz közlekedését is ám a panasz fennmaradt. Tavaly decemberben a Volán a panaszossal és a körzet önkormányzati képviselőjével egyeztetve módosító javaslatot terjesztett be. A Temető utca lakói aláírásukkal támogatták a buszforgalom csökkentését.

A temetői buszjáratok zavarják az utcában lakók nyugalmát (Fotó: Ady Géza)

A Volán több változatot terjeszt a közgyűlés elé.

Az első változat szerint átszervezik a Temető utcai 29-es járat közlekedését.

Ebben is két javaslat szerepel. Az első szerint a 29-es buszok egész nap vagy csak a városból kifelé menet, vagy csak oda befelé menet mennének fel a Temető utcába. A Volán az első változatot javasolja, mert így a buszok emelkedőnek fölfelé vinnék az utasokat. Igaz, ebben az esetben lefel gyalog kellene eljutni az utasoknak a templomi buszmegállóhoz.

A másik javaslat szerint óránként váltakozva egyszer kifelé menet, egyszer befelé jövet mennének fel a Temető utcába a buszok.

A második menetrendváltoztatási javaslat szerint megszüntetnék a 29-es buszt, és a bevezetése előtti állapotnak megfelelően visszaállítanák a 22-es és a 25-ös buszokat.

Ennek előnye a Temető utca kisebb leterheltsége lenne, nem csorbulna az utasok kiszolgálása viszont többet futnának az autóbuszok.

AZ 1/a változat 11,1 millió forint, az 1/b változat 12,3 millió forint költségcsökkenést jelentene. A 29-es megszüntetése és a 22-es, 25-ös buszok visszaállítása azonban 21,5 millió forint költségnövekedést jelentene.

Amennyiben a közgyűlés nem fogadja el a menetrendmódosítást, akkor az Alba Volán Zrt. a jelenleg hatályos tartalommal teljesíti a várossal fennálló közszolgáltatási szerződést. Döntés a csütörtöki közgyűlésen várható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!