Hírek

2015.11.23. 16:31

Állami földek árverezése: szántót, legelőt, rétet is kínáltak a gazdáknak

Dunaújváros – Hétfőn reggel a Dunaújvárosi Főiskolán is megkezdődött az eladásra kínált állami földek árverezése.

Szabó Szabolcs

Szántót, legelőt, rétet is kínált eladásra az állam a gazdáknak a hétfőn kezdődő földárverés sorozaton, amelyen egészen december 16-ig tart majd a Dunaújvárosi Főiskolán. Az első árverési napon összesen kilenc – Előszállás, Rácalmás és Perkáta külterületén található – földrészletre lehetett licitálni a gazdáknak. Dr. Kovács Péter, a Dunaújvárosi Járási Hivatal vezetője, a helyi földárverési bizottság elnöke a duol.hu megkeresésére elmondta, a kilenc árverésből hét volt sikeres, míg kettő sikertelen, mindez azt jelenti, hogy a felkínált kilenc területből hét talált gazdára, míg kettőre nem érkezett ajánlat. A földárverés kedd reggel nyolc órakor folytatódik a Dunaújvárosi Főiskolán, a keddi kínálatban összesen kilenc kínálat szerepel, Iváncsa, Belioannisz, Baracska, Besnyő és Ercsi területéről.

Hétfőn reggel nyolc óra előtt néhány perccel csak néhány gépjármű parkolt a dunaújvárosi földárverés helyszínéül kijelölt, a Dunaújvárosi Főiskola területén található Déri János Kommunikációs Intézete előtt.

Előzetesen talán nagyobb érdeklődésre számíthatott a rendőrség is, hiszen az épület előtt és az intézet előadótermében is erős rendőri jelenlétet regisztrálhatott munkatársunk, aki a sajtó számára kijelölt széksorokban egyedül foglalt helyet.

A kiemelt rendőri figyelem nem volt véletlen, hiszen számos civil szervezet mellett az ellenzékben lévő pártok is jelezték, az ország több pontján is tiltakozni fognak a kormány földárverési politikája és intézkedései ellen.

Nem mindenhoz kísérte a dunaújvárosihoz hasonló nyugalom az árveréseket. Hétfőn Kaposváron a földárverések elleni tiltakozásul egy teherkocsinyi trágyát borított Sallai R. Benedek LMP-s országgyűlési képviselő egy kormányhivatali épület elé, ahol aznap kezdték el a somogyi földek árverését.

A Déri intézet előadójában az árverések megkezdése előtt a Szamosi Péter licitvezető ismertette az árverés menetét és szabályait. Fontos kiemelni, hogy az árverésen már csak azok a reménybeli vevő vehetett részt, aki az adott ingatlan/földterület kikiáltási árának 10 százalékát árverési biztosítékként előre átutalással megfizette legkésőbb az árverést megelőző munkanapon esetünkben pénteken 12 óráig, valamint a az árverési napon 30 ezer forintban meghatározott regisztrációs díjat az árverés helyszínén befizette. Hétfőn reggel elsőként egy Előszállás külterületén található, valamivel több mint 13 hektáros földterület került kalapács alá, amely kikiáltási áron, 6,9 millió forintért kelt el. Munkatársunk az új tulajdonostól megkérdezte, miért is licitált egy olyan földterületre, amelyre 2032 áprilisáig haszonbérleti szerződés van bejegyezve. A gazdálkodó elmondta, az általa most megvásárolt földterülete három éven át bérelte az államtól.

A hétfői árverésen összesen kilenc földterületet Előszállás, Perkáta, Rácalmás településekről kínált eladásra az állam, ebből hét árverés volt sikeres. Kedden reggel nyolc órától folytatódik a földárverés a helyi főiskolán.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!