Hírek

2014.07.06. 17:10

Az álmaimból építkezem...

Dunaújváros - Miként a fa sem létezhet, az ember sem tud meglenni gyökerek nélkül - vallja Szabó Zsolt Róbert, a tősgyökeres pentelei Szabó család sarja.

Szente Tünde

Helytörténeti kiadványok társaságában ültünk le beszélgetni, közben rájöttünk, hogy a volt szovjet laktanya melletti lakótelepnek ideje lenne nevet adni, és a pentelei piacot is újra meg kellene nyitni...

Az idősebb lokálpatriótákat megnyugtathatjuk, a fiatalok között is terjed a helyi értékek iránti elkötelezettség, a múlt felé fordulás igénye, a hagyományokhoz való szoros kötődés. Szabó Zsolt Róbert építész él-hal Penteléért, de legalább annyira fontos számára a mellette megépült új város is. Azon fáradozik, hogy élhetőbb, szebb legyen a természeti adottságaiban sem akármilyen Duna menti település és annak óvárosa.

Szabó Zsolt Róbert vallja: az építész mindig a jövő generációjának tervez, közben a kulturális örökséget viszi tovább.Számos elképzelése, terve van Pentele és Újváros épített kulturális örökségének harmonizálására, továbbvitelére. A közeljövő legfontosabb terve: nevet adni a volt szovjet laktanya helyén létrejött lakónegyednek

 

Dunaferres múlttal a háta mögött, a gépészmérnöki diplomát megfejelve építészmérnöki végzettséggel, a művészet és a mérnöki tudományok mezsgyéjén mozog, s úgy véli, az építész tipikus álmodozó: Az álmaimból építkezem! Makovecz Imre azt mondta: az építészet egy életen át kísérő tanulási folyamat. Én ehhez tartom magam.

Zsolt miközben készül a doktori disszertációjára, miből másból, mint műemlékvédelemből, élére állt a pentelei kulturális központ létrehozásának, a Pentelei Kúria és a mellette lévő malom adottságait alapul véve. Pécsett már 2009-ben egy kiállításon városfejlesztési koncepciójával mutatkozott be a szélesebb közönség előtt. Két éve adták be a Szalki-sziget turisztikai pályázatot, amely többek között tartalmaz egy sétányt a helyi művészek által elkészített magyar hírességek arcképcsarnokával: A történelmi hagyományokra épülő kulturális építészeti örökség továbbvitelét nagyon fontosnak tartom vallja hittel, meggyőződéssel.

A tervek között szerepel a hajóállomás rekonstrukciója, egy hajómalom visszaállítása: - Szabó szépapám apja volt a pentelei vízimolnárok céhmestere, a családomban az 1740-es évekre vezethetők vissza a szálak, ugyanis akkortájt költöztek ide. Többször publikáltam az ezeréves Pentelei Monostor emlékhelyének terveit. Ha újra indul a Szalki-sziget rehabilitáció, akkor annak legnagyobb látványeleme a mamutagyar híd lenne. (Az elnevezés a mamutagyarra emlékeztető jellegzetes formájára utal.) A városközpontból ezen keresztül lehetne eljutni a szigetre, egyúttal kilátóként szolgálna a Duna talán legszebb hazai szakaszára. A Szalki-sziget lakófunkciókkal bővítése a terület nagyobb kihasználtságát is eredményezné.

Szabó Zsolt Róbert vallja: az építész mindig a jövő generációjának tervez, közben a kulturális örökséget viszi tovább.Számos elképzelése, terve van Pentele és Újváros épített kulturális örökségének harmonizálására, továbbvitelére. A közeljövő legfontosabb terve: nevet adni a volt szovjet laktanya helyén létrejött lakónegyednek

Az alsó- és felső Duna-parti nemzetközi hírű dunaújvárosi vas- és acélszobor park mellett is pártoskodik: - Az arborétumot teljessé teszi a kortárs művészeti gyűjtemény! Tudom, hogy még ma is akadnak olyanok, akik idegenkednek az alkotásoktól, aminek az oka abban keresendő, hogy a kortárs művészetet soha nem fogadta könnyen a közönség, gondoljunk csak vissza elmúlt századok nagy alkotóira, művészeti irányzataira. Biztos vagyok abban, hogy miként a szocialista realista építészetünk, úgy a szoborgyűjteményünk is felértékelődik történelmi távlatokban.

Szabó Zsolt Róbert büszkén mesél szüleiről, édesanyjától a művészetek iránti vonzódást, édesapjától a lokálpatriotizmust viszi tovább, a honszerelmet pedig a határainkon túl élők mélyítik benne. És közben azt is elárulja, hogy amikor kimerül, sajátos relaxációs technikát alkalmaz: elkezd álmodozni



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!