Hírek

2014.09.21. 13:35

Szombaton avatták fel Apostagon Rohonczi István köztéri szoborcsoportját

A Ladik keresztény könnyűzenei fesztivál keretében avatták fel szombaton Apostagon az Apostoli Szoborparkot, Rohonczi ROHO István dunaújvárosi szobrászművész legújabb köztéri alkotását.

Szabó Szabolcs

ROHO-val az ünnepélyes szoborcsoport-avatás előtt beszélgettünk.

- Az utóbbi években több Fejér megyei település is gazdagodott Rohonczi-szobrokkal. Kereste, vagy inkább megtalálták ezek a lehetőségek?

- Mindkettő. Fura dinamika ez. Van, amikor hosszú éveken át mozdulatlan minden, máskor pedig egymás után jönnek a lehetőségek. A Nemzeti Kulturális Alap köztéri szoborállítási programjára többször is sikeresen pályáztunk az adott településekkel közösen, így volt egy biztos forrás, amire építhettünk. Így volt ez Apostagon is, bár a kezdetekkor még nem is sejtettük, hogy egy szoborpark lesz belőle. Eredetileg a település központjába terveztünk egy nagyobb alkotást, ám a Zakar Zoltán polgármester javaslatára kerestünk egy új helyszínt. A tér adott volt, és elkezdtünk nagyban gondolkodni. Egy szobrász számára ez mindig csábító kihívás...

- Kihívás lehetett a szükséges források előteremtése is...

- Előremenekültünk. Az NKA-tól elnyertük a maximálisan adható ötmillió forintot, utána pedig elkezdtünk kalapozni. Apostag önkormányzata rengeteget segített, csakúgy mint a helyi vállalkozók. Pénzgyűjtő színházi előadást is rendeztünk Dunaújvárosban, a Bartókban a Gólem Színház fellépésével. Vas János barátom koordinálta ezt az emberfeletti munkát, köszönet érte.

- Hogyan készült a tizenkét apostol?

- A szobrászok által nem igazán kedvelt montázstechnikával. Ehhez persze sokak kiváló munkája kellett, a műkőkészítők például igazi presztízskérdést csináltak az apostolokból. Ahogy haladtunk előre és sokasodtak a megoldandó problémák, úgy vált sokunk számára igazi szent üggyé ez a szoborcsoport, amelyre nagyon büszke vagyok. Remélem a helyiek és a településre látogatók is megszeretik majd a szoborparkot.

- A dunaújvárosi Sándor Frigyes Zeneiskolában már látható a névadó mellszobráról és a köré tervezett kis parkról a látványterv. Avatás mikorra várható?

- A tervekkel elkészültünk, várjuk a pályázati lehetőségeket, az önkormányzat és a zeneiskola is támogatja az elképzeléseinket. Bizakodunk, hogy még az idén döntés születik az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!