Hírek

2015.04.26. 16:28

Az Aratók szoborcsoportnál várták az égbolt fürkészőit a csillagászat napján

Két időpont is izgalmas „csillagközi túrára várta az érdeklődőket szombaton a helyi csillagász egyesület.

Szabó Szabolcs

Derült égbolt estén – e feltétel volt olvasható a helyi csillagász egyesület meghívójában. E feltétel pedig remekül teljesült, így a szakértőknek köszönhetően sok fürkészhették az égbolt titkait szombaton délután az Aratók szoborcsoport szomszédságában. A Csillagászat Napján, ma a Magyar Csillagászati Egyesület helyi csoportjai és társszervezetei országszerte számos helyszínen, távcsöves bemutatókkal várták az érdeklődőket.

Nem volt ez másként városunkban sem, hiszen a Dunaújvárosi Amatőrcsillagász Egyesület (DACSE), két távcsöves bemutatót tartogatott az érdeklődőknek.

Szombaton délután három órától egy naptávcső segítségével nem csak, a napfoltokat lehetett megcsodálni, hanem központi csillagunk aktív területein a napfáklyákat is. A második, immáron esti adagban, nyolc órától a csillagászat iránt érdeklődők megfigyelhették az egyre inkább félhold alakot öltő Vénusz bolygót, a Hold krátereit és érdekes alakzatait, valamint a holdjaival feltáruló Jupitert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!