Hírek

2016.10.09. 18:37

Az ÁSZ rendben találta - A DVG vagyongazdálkodása szabályozott és szabályszerű volt

Dunaújváros - Az Állami Számvevőszék befejezte a DVG Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt. 2011-2014. évekre kiterjedő megfelelőségi ellenőrzését - tájékoztatta lapunkat az ÁSZ.

Dunaújvárosi Hírlap

Az ÁSZ megállapította, hogy Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata a településüzemeltetési feladat ellátását szabályszerűen szervezte meg, tulajdonosi joggyakorlása megfelelő volt. A DVG Zrt. vagyongazdálkodása szabályozott és szabályszerű volt, kötelezettségei összességében nem jelentettek kockázatot a működésére. A településüzemeltetési közfeladatok körében a bevételeit és ráfordításait megfelelően számolta el. Az ÁSZ úgynevezett témacsoportos ellenőrzés keretében az önkormányzatok többségi tulajdonában lévő gazdálkodó szervezeteket ellenőriz, ennek keretében került sor a DVG vizsgálatára is. A cég főtevékenysége a vagyonkezelés, emellett helyi közszolgáltatásokat, illetve településüzemeltetési közfeladatokat látott el Dunaújvárosban az önkormányzattal megkötött keretszerződések alapján. Munkavállalóinak létszáma a 2011. évi 101 főről 2014-ben 227 főre növekedett, elsősorban a közfoglalkoztatottak számának növekedése miatt. A DVG Zrt. a tevékenységét - a 2013. év kivételével - pozitív eredménnyel zárta.

A DVG Zrt. településüzemletetési közfeladatokat is ellátott az önkormányzattal kötött szerződés alapján Fotó: A. G.

A tulajdonosi jogok gyakorlását Dunaújváros önkormányzata vagyongazdálkodási rendeletben meghatározta. Ezeket a rendelet előírásaival összhangban lévő alapító okirat alapján az arra jogosultak gyakorolták. A felügyelőbizottság ügyrendjét nem határozta meg, azonban az alapító okiratnak megfelelően a DVG éves beszámolóját megtárgyalta, arról a 2011. évi éves beszámoló kivételével írásbeli jelentést készített.

A DVG vagyongazdálkodása a jogszabályi rendelkezéseknek és a belső előírásoknak megfelelt, rendelkezett a számviteli törvényben előírt szabályzatokkal.

A településüzemeltetési feladatok bevételeinek és ráfordításainak egyértelmű elhatárolásához szükséges előírásokat meghatározták. Az önköltségszámítás gyakorlata megfelelt az előírásoknak. Az értékesítés nettó árbevételének, az anyagjellegű ráfordításoknak, a beruházási és felújítási kiadásoknak és az értékcsökkenési leírásnak az elszámolása megfelelő volt. Az eszközök pótlása az elszámolt értékcsökkenésből képzett forrásoknak megfelelő mértékben valósult meg. A DVG Zrt. a beszámolási, adatszolgáltatási kötelezettségét teljesítette.

Az ÁSZ Dunaújváros polgármesterének és a DVG Zrt. elnök-vezérigazgatójának fogalmazott meg javaslatokat, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!