Hírek

2014.09.09. 15:00

Szabad/idő - tematikus tárlat a Kortársban

Dunaújváros - Pénteken este új kiállítással jelentkezik a Kortárs Művészeti Intézet. Szabadidős alkotások...

Szabó Szabolcs

Az augusztus végi Éjszakai Átszálló is a szabadidőt, mint cselekvési lehetőséget állította művészeti programjának középpontjába. A pénteken bemutatkozó új, tematikus tárlat is e nyomvonalon halad tovább.

Keresztesi Botond és Szigeti Árpád Free Time című, tematikaformáló freskója az Uitz Terem Vasmű út felöli frontján látható

Deák Nóra, a Kortárs Művészeti Intézet vezetője lapunknak elmondta, a Szabad/idő című kiállítás ötletét az Éjszakai Átszálló művészeti fesztivál keretében készült Free time! című secco adta, amit a secco&reshk.o. csoport (Keresztesi Botond, Szigeti Árpád) készített a volt Uitz Terem utca felőli frontjára. A látványos freskó egy 1919-es Uitz Béla plakát (Vörös katonák előre!) átirata, amelyen az alakok puskákkal a vállukon vonulva láthatók. E plakát újraértelmezésében a szereplők tandembiciklin ülnek szabadidős eszközökkel a kezükben, de a megjelenítés utal az eredeti alkotás korára és szellemiségére is, például azzal, hogy az első alak pulóverén megjelenik egy Kassák Lajos féle képarchitektúra. A KMI gyűjteményéből most kiválogatott munkák a kilencvenes évek elejétől napjainkig a legkülönbözőbb médiumok, felfogásmódok és technikák használatában mutatnak egy olyan közös nevezőt , megközelítést, ami a művészeti stílusok párhuzamosságán túl nem szól másról, mint a művészek saját életükre adott válaszokról és vallomásukról arról, hogy mi az, amit az életben a kötelességvállalás mellett legőszintébben élveznek és szeretnek.

A kiállító alkotók: Ádám Zoltán, Barakonyi Zsombor, Benczúr Emese, Böröcz András, Bozsó András, Braun András, Eperjesi Ágnes, Friedrich Ferenc, Gábor Imre, Gerber Pál, Gerhes Gábor, Gyenis Tibor, Kaszás Tamás, Koronczi Endre, Kupcsik Adrián, Lakner Antal, Nemes Csaba, Németh Hajnal-Beöthy Balázs, Németh Ilona, secco & freshk.o. csoport (Keresztesi Botond, Szigeti Árpád), ROHO Rohonczi István, SI-LA-GI, Szabó Benke Róbert, Szabó Sarolta, Szil István és Szűcs Attila.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!