Hírek

2014.02.04. 11:10

Az autó cseréjén törik a fejüket

Mezőfalva - Öt évvel ezelőtt, a jogelődtől megmaradt felszereléssel támasztották a fel a Mezőfalvi Tűzoltó Egyesületet. Mindennapi hőseink ők.

Horváth László

Szegényesen indultak. Volt idő, mikor a konyhapénzből tankolták a szerkocsit. Mára hatékony beavatkozó egységgé vált a csapat. Ott voltak a devecseri vörös iszapnál, Kulcson a löszfalomlásnál és Dunaföldvár-Kisapostag vonalában az árvíznél is. Két vezetővel, Kaltenecker Miklóssal és Sudár Mihállyal beszélgettünk:

- Csak két működőképes légzőkészüléket örököltünk az egyesület jogelődjétől. A szertárban fellelhető eszközök között főleg a hetvenes, nyolcvanas évekbeli sisakokat, tömlőket, és nyolc-tíz úgynevezett csőkabátot találtunk. Az indulásnál több volt a lelkesedés, mint az eszköz. Azóta sok szolgálattal hatékony beavatkozó egységgé kovácsolódott a társaság - mondta Sudár Mihály.

- Alapszabályunk tartalmazza a hagyományőrzést, melyhez szorosan hozzátartozik a szervezet nyitottsága. Nagy a feladat, mert még előttünk áll az ifjúsági tűzoltómozgalom újjáélesztése is. Minden évben igyekszünk a gyerekekkel megismertetni munkánk jelentőségét. Az óvodásoknak még nagyon nagy csoda a tűzoltóautó, ugyanakkor ők a legveszélyeztetettebbek. Ők bújnak el, ha baj van, és őket a legnehezebb megtalálni - teszi hozzá Kaltenecker Miklós.

A mezőfalvi önkéntesek csoportképe a nyugdíjasklub épületénél. Sokat köszönhetünk nekik.

Tavaly márciusban, az ítéletidőben például kollégákat is mentettek a Sárbogárd felé vezető úton. Fotók: Horváth László

A törvények miatt nemrég vezetőségváltás volt az egyesületnél, mert nem lehetett hivatásos tűzoltó a vezető. Azóta ez is változott, de maradtak a mostani felállásnál. Jó évet zártak tavaly. Folyamatosan ápolták szponzori kapcsolataikat, segítségükkel már sokat fejlődött eszközállományuk. Legutóbb például a Hankook segítségével újult meg a szertáruk. A következőkben pedig szeretnénk lecserélni 73-as évjáratú tűzoltóautójukat.

- Sajnos egy adminisztrációs hiba miatt az adó egy százalékról lecsúsztunk. De örvendetes, hogy mezőfalvi civil szervezettől, magánszemélyektől, a Német Nemzetiségi Önkormányzattól, és a települési önkormányzattól is kaptunk támogatást. Az önkéntes tűzoltóskodásnak nemcsak a vonulás a jellemzője, hanem van egy civil élet is az egyesületünk körül. A legtöbb esetben a feleségeink is tűzoltók. Sok közös programunk van - hangsúlyozta Kaltenecker Miklós.

Végezetül Sudár Mihály hozzátette: - A felszerelésünket nevezhetjük kielégítőnek, tűzoltásra, műszaki mentésre alkalmasak. Csak az autó cseréje okoz fejtörést. Szeretnénk egy új támogatási formát bevezetni. Osztrák mintára - ahol lakossági pénzalapot hoztak létre településenként - nálunk is gyűjthetnénk eszközbeszerzésekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!