Hírek

2014.10.08. 16:30

A Dunaferr Repülőklub új emlékművet állít a halottaknak

Kisapostag-Baracs - Márványoszlopba vésik azoknak a repülőknek, ejtőernyősöknek a nevét, akik halálukban is hozzánk kötődnek.

Pekarek János

Csütörtökön délelőtt visszaemelik a helyére, a kisapostag-baracsi sportrepülőtérnek a 6. számú főútról nyíló bejárata mellett álló csőszerkezetre a 34 éve a tájkép részét alkotó MiG-15 típusú vadászrepülőgépet.

Az első sugárhajtású típusok közé tartozó, egykor a Magyar Néphadseregben is rendszeresített vadászrepülőt két okból emelték le tartójáról. Az egyik, hogy mintegy 15 fokban megcsavarodott hossztengelye körül, tehát megérett a karbantartásra. A másik ok: az idén májusban történt kettős repülőtragédia után (mint beszámoltunk róla: egy ultrakönnyű gép két pilótája veszítette életét a reptér határában) a helybéli repülők elhatározták: méltó emléket emelnek mindazon repülős és ejtőernyős sportolóknak, akik a repülőtéren, vagy helyi klubtagokként egy másutt rendezett sporteseményen veszítették életüket a klub hatvanéves fennállásának ideje alatt.

A MiG-15-ös a földön Kisapostagnál: csütörtökön visszaemelik oszlopára

Tizenöten vannak. A tragikus sorozat 1960. augusztus 27-én kezdődött, amikor Pilis típusú vitorlázó repülőgépével lezuhant Kisapostagnál Azari Péter vitorlázó növendék. 1962-ben Német János vitorlázó oktató veszítette életét ugyanitt. Vele halt meg Sipos Andor segédoktató. 1976-ban Görbicz Károly ejtőernyős oktató hunyt el a reptéren. 1977-ben Kiss Zoltán vitorlázó versenyző szenvedett végzetes balesetet Dunaföldvár külterületén. Dobi Dénes motoros műrepülő gépével 1980-ban halt meg. Hódi László vitorlázó versenyző Zsana mellett hunyt el 1982-ben. Hámori György 1982-ben a kisapostagi reptérnél veszítette életét vitorlázó verseny közben. Hamvai Gábor ejtőernyős növendék 1986-ban zuhant a Dunába Kisapostagnál. Szekér József helikopterpilóta, a Dunaferr Repülőklub tagja Kecelnél halt meg 1994-ben. Vásárhelyi Dezső sárkányrepülő 1996-ban hunyt el Kisapostagnál. Gedeon Ferenc 1996-ban Zalaegerszegnél veszítette életét. Rabnecz Gábor Szlovákiában halt meg 2005-ben ultrakönnyű gépével. Berkes Zsolt és Komócsi Zoltán 2014. május 28-án haltak meg ultrakönnyű gépükkel Baracsnál.

Emléküket, nevüket hamarosan egy márványoszlop őrzi majd a felújított MiG-15-ös előtt. Az emlékmű avató ünnepségét október 25-én 11 órától rendezik meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!