Hírek

2015.09.03. 19:49

25 éves a Jószolgálati Otthon - gálával ünnepeltek

Dunaújváros – Fennállásának napra pontosan huszonötödik évét ünnepelte csütörtökön a Bartók színházban a Jószolgálati Otthon.

Az esemény kezdetén kis fotótörténeti áttekintést kaphattunk az intézményről, amely 1993 óta viseli ezt a nevet, s azóta önálló költségvetési intézmény. Mint elhangzott: a fogyatékkal élők számára ez az intézmény nagyon sokat jelentett és jelent a mai napig, ahol egy remek, hivatástudattal és végtelen türelemmel és alázattal rendelkező szakembergárda, önkéntes segítő dolgozik. Az ünnepségen Cserna Gábor polgármester mondott köszöntőt, aki dr. Bagdy Emőke professzor szavait idézte: „Ha nem törődünk egymással, végünk: megdermed az emberi lélek, mely szeretet nélkül nem táplálódik újra.” – A XXI. századi mindennapjainkban olyan civilizációban élünk, ahol egyetlen ember sem várhat el több szeretetet, figyelmet és bizalmat, mint amennyit önmaga tanúsít embertársai iránt. Különösképpen igaz ez a fogyatékkal nem rendelkező és fogyatékos emberek közötti viszonyban – kezdte a városvezető.

- Tudatosítsuk honfitársainkban, Dunaújváros polgáraiban, a felnövő nemzedékben, hogy az a közösség, amely nem törődik az arra rászorultakkal, nem viseli szívén a fogyatékkal élők sorsát, az nemcsak a rászorulókat fosztja meg az érvényesülés, a hasznos és értékes élet lehetőségétől, hanem megfosztja önmagát is attól az életerőtől, amely éppen a törődés nyomán erősödne meg benne. Mindenki, aki ma Magyarországon arra törekszik, hogy a fogyatékkal élők társadalmi beilleszkedésének, hasznossá válásának esélyeit növelje, az egyúttal az egész társadalom egészségesebbé válását is elősegíti. Büszke vagyok arra, hogy ezt az üzenetet Dunaújváros polgárai értik - tette hozzá, majd így zárta ünnepi szavait:

- Köszönet a Kecskés Rózsa vezette intézmény dolgozóinak, akiknek hivatásuk az életük! Kitartásukkal és elkötelezettségükkel kiemelkedő teljesítményt nyújtanak. Hozzájárulnak a fogyatékossággal élő emberekről alkotott kedvező társadalmi kép megerősítéséhez.

Kecskés Rózsa igazgató meghatottan állt a színpadra, s a vastaps elültét követően minden kollégájának köszönetet mondott, kiemelve Nics Éva kuratóriumi elnököt.

- Nem tudok ünnepi beszédet mondani, ehelyett, azokat a gondolatokat osztanám meg, amelyek itt tartottak huszonöt éven át - fogalmazott az igazgató. - Képzeld el, hogy félelem nélkül hangot adhatsz álmaidnak. Képzelj magadnak olyan életet, amelyben nem félsz mások ítéletétől, nem uralja az életedet, hogy mit gondolnak rólad a többiek. Egy olyan életet képzelj, amelyben senkit sem ítélsz meg, könnyedén megbocsájtasz másoknak és nincs rá szükséged, hogy neked legyen igazad, s arra sem, hogy meghazudtolj másokat - mondta.

Ezt követően következett az ünnepi gálaműsor, amelyen felléptek az otthon gondozottjai, támogatói.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!