Hírek

2017.08.08. 17:55

Az életmentő tűzkeresztségen átesett vízimentő a természetes vizeken történt esetekről

DUNAÚJVÁROS Az idei nyáron már 13 halálos áldozatot követeltek természetes vizeink. Vagy talán saját felelőtlenségünk?

Balla Tibor

Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke alaposan belecsapott az állóvízbe, amikor önkritikát gyakorolva kijelentette: "nem mindent teszünk meg a tragédiák bekövetkezése ellen. ...többet kell beszélnünk és cselekednünk." Azonban van egy igen fontos kérdés: Mit tehet az egyén? Hol van az egyéni felelősség határa?

A felvetés - bár szerencsére itt még nem történt tragédia - Dunaújvárosban is érvényes, aktuális. Megkérdeztük a Rockmaraton idején életet mentő Németh Claudia vízimentőt, ő miben látja a problémát, és főként a megoldást.

- Szerintem annak a következménye mindez, hogy az emberek felelőtlenek. A szabadstrandon megkapják a megfelelő tájékoztatást, táblák is vannak, jelzések, hogy mit szabad, és mit nem. Azt látom, hogy sokan úgy gondolkodnak, hogy "velem biztos nem történik semmi baj". Pedig bárkivel megtörténhet, jobb inkább vigyázni. Az emberek nem figyelnek oda sem magukra, sem egymásra. Volt az az ominózus vízibiciklis tragédia. Itt mi mindenkinek elmondjuk, meddig mehetnek be, hogy a felállított két bóján kívülre már nem. Nem öncélú ez a rendelkezés. Ha távolabb mennek, akkor a vízimentők már nem tudnak elég gyorsan odajutni szükség esetén. Azt is elmondjuk amit sajnos csak kevesen tudnak, hogy a mentőmellény minden körülmények között kötelező. És nem csak elmondjuk, de nem is engedjük meg, hogy anélkül kifussanak.

Réger László és Réger Hannibál az előírásoknak megfelelően használja a vízibiciklit Fotó: Ady Géza

Szoktak ellenkezni?

- Sokan nehezményezik, hogy annak ellenére is mellényt kell viselniük, hogy jó úszók. Nekik is meg kell érteniük, előfordulhat olyan, hogy begörcsöl a lábuk, netán szívgörcsöt kapnak. Ha nincs a közelükben mentésképes ember, aki tudja, mit kell csinálni, szakszerűen el tudja látni, akkor már meg is történt a baj. Nem ritkán ellenkeznek különféle kifogásokkal, de nem engedjük, hogy ne vegyék fel, mert az élet sokkal fontosabb. A leggyakoribb eset, amikor észreveszik ugyan, hogy túlmentek a bóján, de "nekik ne mondja meg senki, hogy mit csináljon, amikor nyaral". A pihenésre mindenkinek szüksége van, de a szabályokat be kell tartani, mert a felelősség őket terheli. Ha a mentőmellény rajta lett volna azon a fiún a Balatonnál, akkor a baleset nem fordul elő, még ma is élhetne. Ez szomorú.

Más, vízijárműnek nem minősülő strandeszközzel mi a helyzet?

- Kenut szoktak használni. Nekik is elmondjuk, hogy csak saját felelősségre használhatják, ugyanúgy csak a bójákon belül, és figyelmeztetjük őket, hogy csak akkor mehetnek be, ha rajtuk is van mentőmellény.

Németh Claudia vízimentő már tudja, milyen életet menteni

A Balatonhoz, Velencei-tóhoz képest mennyire veszélyes a szabadstrand?

- Ennek a helynek is megvan a maga veszélye. Nyilván nem olyan kiterjedt területű, mint a nagyvizek, de ugyanolyan mély, és ugyanúgy meg lehet benne fulladni. Itt a legjellemzőbb, hogy mindenki szeretné átúszni. De nem szabad, mert a bójákon túl már nagyon mély, megvan legalább két méter hetven centi. Ha bármi történik, megfullad. Különösen figyelni kell a gyerekekre, hiszen pillanatok alatt bent vannak a vízben, és már kész is a baj. Hasonlóan nagy probléma, amikor alkoholos befolyásoltság alatt mennek a vízbe. Sokkal nagyobb a kockázat.

Itt mindig van vizsgázott vízimentő felügyelet?

- Szeptember végéig jó időben, tehát huszonöt fok felett mindig van felügyelet reggel kilenctől este hét óráig. Ha rossz idő van, akkor is kijön reggel az ügyeletes körülnézni. S ha később jobbra fordul az idő, és bárki lehet a parton, akkor visszajön, mert úgy gondolom, az is a mi felelősségünk, ha valaki a parton lesz rosszul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!