Hírek

2014.05.09. 17:00

Az életmentők napja

Dunaújváros - Gyerekek sokasága látogatta meg pénteken a helyi mentőállomást, és időutazásban is részünk volt a nyitott nap során.

Gallai Péter

1887. május 10-én alakult meg Budapesten az Önkéntes Mentőegyesület Kresz Géza fővárosi kerületorvos kezdeményezésére. A mentés ügye 1948-ig a társadalmi egyesületek kezében maradt, akkor jött létre az Országos Mentőszolgálat és ez által a mentés állami feladattá vált. Május 10-ét a szolgálat születésnapjává nyilvánították, ekkor ünnepelik Magyarországon a mentők napját. Ennek apropóján rendeztek bemutatókkal, játékokkal színesített programokat a dunaújvárosi állomáson, amely során visszarepülhettünk a hetvenes-nyolcvanas évekbe is, ugyanis feltűnt egy klasszikus 1200-es rendőrségi Lada, valamint az utolsó kapcsolóig az eredetivel megegyező, 1982-es Nysa mentőautó is, korhű ruhába öltözött személyzettel.

Nem szokványos bemutatóval kezdődött a nap, hiszen a Kossuth utca lezárt szakaszára, a baleseti szimuláció helyszínére retró járművekkel érkeztek a mentők, a tűzoltók és a rendőrök, majd a Gárdonyi iskola táncosainak műsora után ugyanezt a mai eszközökkel is megismételték, szemléltetvén a különbséget. A nézőket – köztük sok óvodást és iskolást – menet közben Reszegi Imre, az állomás vezetője avatta be abba, éppen milyen műveletet végeznek a sérülteken.

– Ez most csak fikció, de a társszervekkel ilyenkor is tudjuk gyakorolni a közös munkát, amit lehet, már ma este élesben kell elvégezni – tette hozzá Reszegi Imre. Az állomásvezető később pohárköszöntőt is mondott, amely során köszönetét fejezte ki minden bajtársának az egész éves munkájáért:

– Kívánom és kérem, hogy hasonló elhivatottsággal és lelkesedéssel végezzétek munkátokat, az emberi életek mentését. Büszkén mondhatom, hogy nyolcezer beteget láttunk el évente, de tavaly sem érkezett panasz a munkánkra.Az eseményen tiszteletét tette többek között Végh Ferenc, a helyi katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője és Nagy Zoltán, dunaújvárosi rendőrkapitány is. Utóbbi azt mondta: – Nekünk is van részünk a bemutatóban, de nem csak ezért jöttem el, hanem ezzel is szeretném kifejezni tiszteletemet és csodálatomat azok előtt, akik a nap huszonnégy órájában életeket mentenek. Fontos azt is, hogy kapcsolatunk és együttműködésünk kiváló a mentőkkel.

Nosztalgikus emlékek a Nysa és a Lada láttán

Látod kisfiam, a nagypapa ilyen autót vezetett. Régen ilyenek voltak a mentők, én még emlékszem rájuk ilyen és ehhez hasonló mondatok, valamint nosztalgikus élmények sokasága tört fel az 1200-es rendőrségi Lada, valamint a hófehér Nysa mentő láttán az idősebb generáció tagjaiból. S azt is el kellett magyarázni az ifjúságnak, hogy utóbbin mit is jelentett a tetőre kitett piros zászló. A fiatalság, aki maximum archív képeken látott ilyen járműveket, hatalmas kíváncsisággal nézegette őket, hiszen modern mentővel, rendőrautóval minden nap találkozhatnak.

A Nysa tulajdonosa a szigetszentmiklósi mentőállomás gépkocsivezetője, Horváth László, aki egykoron ilyen autón kezdte meg szolgálatát és egy hangárban akadt rá a romos állapotban lévő autóra 2004-ben. A nosztalgia mellett azért is döntött megmentése mellett, hogy az utókornak is bemutathassa, egykoron mivel dolgoztak. Bajtársai segítségével fél év alatt felújította, a legutolsó kapcsolóig megegyezik az eredetivel és a belső tere az akkor használatos eszközöket tartalmazza nem sok ilyen autó van az országban.

- Nem volt egyszerű az alkatrészek beszerzése, mert még az OMSZ raktárában sem akadt elfekvő darab, de sikerrel jártunk. Örülök neki, hogy amint meglátják az emberek, mindenkiben nosztalgikus érzést kelt, s egy-egy történet jut róla az eszükbe - mondta Horváth László.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!