Hírek

2014.05.02. 17:00

Az előrejelzések kedveznek nekünk

Dunaújváros - Lassanként eltűnnek szem elől a Duna medrének fenekét alkotó kövek: áradat.

Pekarek János

Mostanában sem mondhatjuk éppenséggel magasnak a Duna vízállását, különösen nem a tavaly júniusi, minden addigi rekordot megdöntő áradás után – de azt azért elmondhatjuk, hogy ha lassan is, továbbá szerény mértékben, de azért emelkedik a vízszint legnagyobb folyónkban e napokban.

Ami nem csak esztétikai, vagy közegészségügyi okokból fontos: lényegesen könnyebb kitermelni így például a szükséges ivóvízmennyiséget a mederből, jobban mondva a meder alóli kavicságyból.

A sportolóknak mindegy lehetne a vízállás, de nem az! Fotó: Ónodi Zoltán

Ivóvizünk mellett a hajózásnak is jót tesz a magasabb vízállás: nem mindegy, hogy egy uszályt meddig rakhatnak a kikötőkben: feléig, vagy csak harmadáig terhelve juthat át a folyammeder gázlói fölött.

Az idegenforgalmat is befolyásolja az alacsony vízállás: az iszapos, köves meder kevesebb turistát: kirándulót, csónakos túrázót, sportolót vonz magához.

Azt nem állíthatjuk, hogy a sanyarú apadásnak vége – de a következő napokban lassú vízszintemelkedés várható továbbra is.

A múltheti harminc-negyvencentiméteres vízállások helyett most arról számolhatunk be, hogy Dunaújvárosnál május elsején reggel 63, este 71, május 2-án reggel 79 centimétert mutatott a vízmérce. A május 6-án reggelig terjedő előrjelzések szerint akkor már 113 centimétert mérhetünk majd a mércén – természetesen a sok befolyásoló tényező miatt számolnunk kell plusz-mínusz 17 centiméteres eltérési lehetőséggel is.

Adonynál a meder alakja miatt magasabb a víz: május 2-án reggel 106 centiméteres volt a vízállás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!