Hírek

2015.09.01. 16:19

1 millió 200 ezer diáknak kezdődött meg tanév

Nyári forróságban kezdődött szeptember 1-jén a 2015/2016-os tanév. Tanévnyitók: tervek, remények.

Szabó Szabolcs

Kedd reggel közel 1 millió 200 ezer általános iskolás és középiskolás diák számára kezdődött meg a 2015/2016-os tanév, csaknem százezren elsős diákként várták az első becsengetést. A dunaújvárosi oktatási intézmények közül Cserna Gábor polgármester az Arany János Általános Iskola tanévnyitó ünnepségét kereste fel. Köszöntőjében kitért arra is, miért ezt az iskolát választotta: - Itt még mindig ápolják azt a szép hagyományt, hogy szeptember elsején, a tanév megnyitásakor is együtt van az intézmény családja, valamennyi nevelő és gyermek. Másrészt, hogy ily módon is elismerjem a Garai Zsuzsanna igazgató asszony vezette intézményben folyó szakmai-pedagógiai munka minőségét fogalmazott, majd hozzátette: - Egy iskola sikerét, így az Arany János Általános Iskola sikerét is sok mindennel lehet mérni. Ám az igazi siker mégis csak a családokkal összefogva megtanítani a gyermeket arra, hogy biztos alapokra építkezve tudjon örömmel, szabadon, megelégedéssel és felelősségteljesen élni, alkotni az élet bármely területén.

Ünnepélyes megnyitó nyári forróságban az Arany János Általános Iskola belső udvarán - vidám műsorral kedveskedtek diáktársaiknak, a pedagógusoknak és a szülőknek a fellépő tanulók

Cserna Gábor beszédében kiemelte, hogy a kormány elkötelezett a szülők terheinek csökkentésében, ezért idén már az első három évfolyam diákjai ingyen kapják a tankönyvet, két év múlva pedig minden általános iskolás diák díjmenetesen juthat tankönyvhöz. A városvezető kifejtette, hogy a Modern Városok prog-ram keretében a közeljövőben megvalósulhat az Arany iskola teljes felújítása is. Az intézmény igazgatója Garai Zsuzsanna köszöntőjében felidézte a nyári táborok emlékezetes pillanatait, a nyelvi labor fejlesztését, valamint köszönetet mondott a szülői munkaközösség munkájáért, hiszen szülői segítséggel sikerült a nyári hónapokban felújítani két technikai szaktantermet is. Az évnyitó résztvevői megtudhatták, hogy a pályázati forrásból megvalósuló új közösségi teret pedig szeptember 30-án, a magyar népmese napján avatják majd fel az Arany János Általános Iskolában.

Az adonyi Szent István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti iskola szeptember elsején, kedden reggel másodpercnyi pontossággal nyolc órakor kezdte el tanévnyitó ünnepségét az iskola udvarán. Előtte a helyi hagyományoknak megfelelően a friss második osztályosok testületileg átvonultak az óvodába – ahol már iskolatáskával felszerelve és némileg megszeppenten várták őket a leendő elsősök. Akik egy-egy nagyobb diáktársuk kezét fogva masíroztak át (szüleik, testvéreik, nagyszüleik kíséretében) az iskolába. Ott a 2015-16-os tanévben összesen 262 gyerek tanul majd, évfolyamonként két-két osztályban. Közöttük 31 az elsős. Az intézményben művészeti oktatás (zene, képzőművészet, tánc és színművészet), angol nyelvi osztály, német nyelvű szakkör, sportszakkörök is működnek. Idén szeptember második hetében a második és az ötödik osztályosok úszás tanfolyamra is járnak majd, mégpedig az iváncsai körzeti tanuszodába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!