Hírek

2013.03.20. 20:18

Az éltető víz címmel meghirdetett pályázat alkotásait mutatták be

Rácalmás - Március 22-én tartják a Víz Világnapját. Szerdán Rácalmáson, csütörtökön Nagyvenyimen mutatják be Az éltető víz címmel meghirdetett pályázatra érkezett gyermekrajzokat.

Szabó Szabolcs

A vízhiány az emberi biztonság három alaptényezőjét fenyegeti: az élelmiszer-termelést, a környezet egészségét, valamint a társadalmi és politikai stabilitást. A világ legkülönbözőbb részeiből származó bizonyítékok arra utalnak, hogy ezek a veszélyek reálisak. Szerencsére a vízháztartás fenntartható kezelése óriási lehetőségeket nyújt az élet minőségének javítása és a társadalom biztonsága szempontjából. olvasható a Víz Világnapja hivatalos honlapján, és e megállapításokat sorolták fel a tegnap délelőtt nyílt rajzkiállítás szónokai. Némi történeti háttér: az ENSZ 47. közgyűlésén 1992-ben március 22-ét a Víz Világnapjának nyilvánították és 1994 óta világszerte próbálják felhívni a figyelmet vízkészletünk fontosságára. A megemlékezéshez minden évben más jelmondat tartozik, az idei év a Vízi együttműködés nemzetközi éve.

A rácalmási Jankovich Miklós iskola új szárnyában szerdán délelőtt tizenegy órakor gyereksereg lepte el a kiállítóteret. Korábban Az éltető víz címmel hirdettek rajzpályázatot általános iskolások és óvodások számára. A gyerkőcök pedig remek, figyelemfelkeltő alkotásokkal jelentkeztek. A tárlat megnyitóján Bogáth Jenő a Dunaújvárosi Vízi Társulat vezetője, valamint Schrick István városvezető köszöntötte az egybegyűlteket. A kiváló alkotásokat természetesen díjakkal is honorálták a tárlat szervezői. Az óvodások kategóriájában Lampert Olivér, Asztalos Lilla, Varjú Veronika vehetett át elismerést. Az általános iskolások közül pedig Pomóthy Dalma, Szabó Angelika, Vincze Hajnal Blanka, Csehi Tímea, Czene Ágnes és Virág Kata munkáját ismerte el a zsűri. A gyerkőcök alkotásaiból összeállított kiállítás számos fontos tanulsággal szolgál a felnőttek számára is. Bár hazánk egyelőre tudja fedezni édesvíz-szükségletét, azért nem árt meggondolnunk, mikor nyitjuk ki a csapot, és húzzuk ki a lefolyó dugóját. Az édesvíz a világ egyes részein luxuscikk, nálunk még sokak számára elérhető!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!