Hírek

2015.04.13. 17:38

Sokszor évekig tart, mire a rossz bánásmód után rehabilitálják az állatokat az orvosok

Dunaújváros - Az állatorvos a pozitív példákra helyezi a hangsúlyt - pedig az ő praxisában igazán vannak borzasztó esetek!

Pekarek János

Igazán megragadó, hogy dr. Győri Balázs, városunk talán legfiatalabb állatorvosa, aki aztán valóban tudna elborzasztó történeteket mesélni sokat szenvedett kutyákról, macskákról, más állatokról, mégsem erre, hanem a pozitívumokra igyekszik kitérni beszélgetésünk során.

Mint mondja, öt éve dolgozik a városban, és ez idő alatt nagyon sok, az állatvédelemben tevékenykedő, állatszerető emberrel találkozott. Igaz, később, kitartó faggatásomra elárulja, hogy akadtak kirívó esetek is a praxisában, megkínzott, sérült állatokkal de még ezeket az egyedeket is sikerült rehabilitálni az Első Magyar Állatjogi Alapítvány segítségével amellyel a doktor rendszeresen együtt dolgozik.

Dr. Győri Balázs, ezúttal éppen egy autóbalesetet szenvedett macska röntgenképével (Fotó: Ady Géza)

Mégpedig sokszor kedvezménnyel számítja fel kezeléseit, mivel az alapítványhoz kerülő jószágok esetenként komoly betegségekkel küzdenek, vagy egy baleset, egy rossz gazda után hosszú kezeléseknek néznek elébe. Ezekben az esetekben sokszor a több százezer forintot is elérik a költségek.

- Olyan még soha nem fordult elő, hogy egy rászoruló állat anyagi okok miatt nem kapott ellátást! - mondja érthető büszkeséggel a doktor, hozzátéve, hogy előfordul: a sérült pácienst még Budapestre is fel kell vinni, olyan bonyolult beavatkozást igényel.

Mégis: a kunszentmártoni születésű fiatalember azt tapasztalta itt, Dunaújvárosban, hogy állatokról gondoskodó, jószívű emberek élnek errefelé. Különösen az állatjogi alapítvány támogatóinak és munkatársainak tevékenységét hangsúlyozza, mint profi hozzáállású, a jogi, szakmai és etológiai összefüggésekkel tisztában lévő emberekét, mivel ez a szemlélet dr. Győri szerint elengedhetetlen az állatvédelemhez. Főleg akkor, ha (mint az alapítványnál) a rehabilitáció után jó gazdát is szeretnének találni a sokat szenvedett állatnak.

Márpedig az alapítvány és segítőinek célja éppen ez: hogy jó gazdaként bánjunk a velünk élő állatokkal, jó példát mutasson minél több állattartó ember az egész társadalom számára a felelős magatartásból!

A doktor úr mondhatja ezt: neki is van kutyája Szilvás utcai lakásában, mégpedig egy befogadott kis keverék kutya, ami már három éve él ott. Érdekes, hogy az előző kutyája is egy hasonló külsejű, ráadásul ugyancsak az utcáról befogadott jószág volt, aki szintén egy séta közben csatlakozott hozzá, miután kinézte őt gazdájának. Valamit érezhettek ezek a kutyák...

- Amiben csak lehet és ameddig csak lehet, elmegyünk minden állat érdekében! - hangsúlyozza Győri doktor. Megjegyezve, hogy az igazán problémás esetekben hosszú évekig tartó rehabilitációval kell számolniuk, és teljes egészében nem is mindig lehet kigyógyítani az állatot a gonosz emberi viselkedés következményeiből. Említ egy példát a mai napig az alapítványnál gondozott kutyáról, amit rendszeresen vert a gazdája: az állat epilepsziás lett, még mindig kezelik.

Belegondolva az ilyen esetekbe, számomra meglepő, hogy a doktor ezek után is képes a pozitív példákra hivatkozni praxisából. Talán azért, mert sokszor találkozik olyan gazdákkal is, akik, mint ő, befogadnak kivert kutyákat az utcáról. Valahogy sosem fogynak el az ilyen szegény állatok az utcáról...





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!