Hírek

2015.09.17. 19:18

Az empátia fogyóeszköz - Voltak rendőrök, akik huszonhét órát töltöttek folyamatos szolgálatban

A migrációs helyzet miatt a szerb határra vezényelt rendőrök bizony komoly ellátási és logisztikai problémákkal is szembesülnek, arról nem is beszélve, mit élnek át lelkileg. Érdekvédő szakszervezetük szerint nem minden olyan rózsás, mint azt a rendőri vezetők állítják.

Gallai Péter

Nem jutnak meleg vízhez, sőt, munka közben innivalóhoz, vagy meleg ételhez és nem tudják rendesen kipihenni a közel húsz órás szolgálatot a határra vezényelt rendőrök, akik közül sokan azt sem tudják, meddig kell ott maradjanak, ami elfogadhatatlan. Másfelől sokan nincsenek is felkészülve, kiképezve arra, hogy mi vár rájuk. Többek között azok a frissen végzett, húsz év körüli rendőr szakközépiskolások, közel kilencszázan, akik a Készenléti Rendőrséghez kerültek és egyből mentek is a határra.

- Ezek a fiatalok minden bizonnyal nem ezért választották ezt a hivatást. A sajtóból mindenki láthatja, milyen körülmények között kell rendőrnek és embernek is maradniuk a Röszkére és határra vezényelteknek, ami nagyon nehéz. Az empátia fogyóeszköz és lelkileg is embert próbáló a feladat - kezdte Orgovány Zoltán, a Független Rendőr Szakszervezet dél-dunántúli és Fejér megyei elnöke, akit nem köt nyilatkozatstop, szemben az új szolgálati törvény alapján az állományban lévőkkel.

Orgovány Zoltán, az FRSZ dél-dunántúli és megyei elnöke

- Nem is értem a vezetést, miként gondolta azt, hogy nem jutnak el hozzánk, érdekvédőkhöz a lent tapasztalt problémák, sajnos ők azt kommunikálják, minden rendben van. Ezzel szemben sajnos nem így van. Például jelezték a határon lévő dunaújvárosi kollégák, hogy hétfőn el kellett hagyniuk az addigi szállásukat Tisza Hotel majd aznap 16 órától másnap 19 óráig voltak szolgálatban. Ez 27 óra, ami elfogadhatatlan! S a szolgálat leadásakor még azt sem tudták hol lesz a pihenőjük. Végül egy iskolában találtak számukra szállást részletezte Orgovány, aki fényképeket is küldött szerkesztőségünkbe, amelyeken az ellátmány szerepel. Ebédre két májkrém, egy alma és fél kifli, vizet sem mindig kapnak, a jóérzésű állampolgároktól meg nem fogadhatnak el semmit.

Az eddig békés események szerdán csúcsosodtak ki, a lezárt röszkei határállomásnál Fotó: Ujvári Sándor MTI

Orgovány szerint várható volt az, ami szerdán Röszkén történt, amikor a migránsok lebontották a határállomást védő kerítést és összecsaptak a rendőrökkel.

Az elnök arról is beszélt, hogy a határrendészeti feladatokra vezényelt emberek helyett az itthon maradottaknak kell ellátniuk az ő munkájukat is. Így közterületi szolgálatot látnak el bűnügyi, de akár igazgatásrendészeti kollégák, de mindenki járőrözik, aki hivatásos. Viszont ezen idő alatt nem tudják ellátni eredeti feladataikat, s a szekrényekben csak sokasodnak az akták, a hátralékot nem tudom mikor tudják ledolgozni.

Főkapitány: Fejérben rend van

A migráns helyzet a közgyűlésen is szóba került. Pintér Tamás jobbikos képviselő nyilvánosan megköszönte a rendőröknek, köztük a Dunaújvárosból a határra vezényelteknek, hogy megvédték a magyar emberek biztonságát az országot ért agresszióval szemben, higgadtan és szakszerűen jártak el. Felmerült ugyanakkor a kérdés, hogy helyben maradt-e elegendő rendőr? Dr. Varga Péter, megyei rendőrfőkapitány azt válaszolta:

- Sem-milyen deficit nem érte a megyét. Úgy kell szervezni a szolgálatokat, hogy a közbiztonság rendben legyen. Rendőreink minden feladatukat ellátták. Fejér megyében rend van, és rend is lesz!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!