Hírek

2017.03.20. 18:55

Kis ijedtség, jó hír és némi figyelemfelhívás: mozogjunk!

Dunaújváros (pj) - Némi rosszkedvet okozott egy telefonon érkezett hír - ám végül is jól végződött a hétfői kirándulás!

Pekarek János

Régi olvasónk telefonált elkeseredetten: futni volt az erdei tornapályán, és nem talált egyet sem azokból a tornaszerekből, amelyeket két éve avattak fel a dicséretes társadalmi összefogással újjáalakított pályán!

Mint emlékezhetünk: az önkormányzat, a Hankook gumiabroncsgyár, középiskolások, tűzoltók, testedzést szerető emberek adományaiból és munkájából újult meg az évtizedeken át fájdalmasan elhanyagolt létesítmény.

Nagyon rosszul esett hallanunk a hírt. Rögtön ki is mentünk a helyszínre, s a parkolótól jobbra fordulva sétáltunk ott vagy ötszáz métert: ám a világon semmit nem találtunk. Semmit: sem tornaszert, sem a helyét.

Ám mire visszaértünk a kiindulópontra, már ott volt Orosz Csaba tűzoltóparancsnok, annakidején a felújítás egyik szervezője, és autóval gyorsan körüljártuk a pályát: az ellenkező irányban, mint ahogy gyalog kezdtük. S nagy megkönnyebbülésünkre: ott volt a helyén mind a nyolc, színesre festett tornaszer, sértetlenül, de némelyik a használat látható nyomaival!

Annyi volt az egész, hogy mind telefonáló olvasónk, mind mi (akik annakidején nem voltunk jelen az átadáson, s eléggé el nem ítélhető módon azóta sem használtuk a pályát) rossz irányba indultunk el az erdőben: éppen azt az ötszáz métert jártuk be, ahol nincsenek tornaszerek.

Arra azért jó volt ez a röpke kirándulás, mondta Orosz, hogy kiderüljön: ideje egy tavaszi nagytakarítást szervezni az erdei tornapályán - és ha ő mondja, akkor bízvást számíthatunk arra, hogy az a bizonyos takarítási akció heteken belül összeáll, s mehetünk (legalább) szemetet szedni a Dózsa György út melletti kiserdőbe.

Egyébként többen megjegyezték a tornapálya-felújítás veteránjai közül, hogy némiképp csodálkoztak volna, ha valóban eltűnnek a tornaszerek: némelyik ugyanis akkora súlyú, hogy a lefestésükkor négy önkéntesnek kellett tartania, forgatnia az elemeit. Nem olyan egyszerű azokat leszerelni, elvinni.

S a tanulság: a jó hír közzététele mellett annyi, hogy mindez nem történt volna meg, súgta egy ismerős, ha eljárunk a pályára futni, mozogni, ha ismerjük a helyszínt! Úgyhogy töredelmes beismerésként azonnal ki is próbáltunk néhány tornaszert a csicsergéstől hangos tavaszi erdőben...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!