Hírek

2013.10.17. 15:00

Alapvető élelmiszerekből kaptak pakkot kisapostagi családok

Kisapostagon három családot látogattak meg a Vöröskeresztesek szerdán este. Kellemes kötelezettségüknek tettek eleget a segélyszervezet vezetői: tartós élelmiszerekből álló hatalmas csomagot adtak át az árvízkárosultaknak.

Körmendi Erzsébet

Liszt, cukor, tea, keksz, műzli, csokoládé, olaj, rizs, ételízesítő, kávé, kakaó, tészta, mosogatószer, plusz egy zsugor másfél literes ásványvíz. Nagyjából a felsorolt tartós élelmiszereket tartalmazta az a pakk, amellyel a Vöröskereszt vezetői megleptek három kisapostagi családot csütörtökön délután. Nem csak a termékek skálája volt széles, a mennyiség is jelentős volt. Egy óriás papír doboz mellé még két reklámtáskát is megtömtek holmikkal, úgyhogy minden háznál többet kellett fordulni az autó és az épület között. De örömmel fáradtak a segítők, és köszönték a háziak a szállítmányt, valamint azt, hogy több hónap elteltével sem feledkeztek meg róluk....

Feth Katalin (jobbról), a Vöröskereszt helyi vezetője átnézi az adományokat, amelyeket a mellette álló Fekete Mihályné Editkének és férjének vittek a kolléganőjével együtt szerdán (Fotó: Ónodi Zoltán)

- A kárfelmérő lapok alapján a mi listánkon összesen tizenegy Duna-parti ingatlantulajdonos szerepel, akik a nyári árvíz során jelentős károkat szenvedtek. Vannak közöttük kulcsiak és kisapostagiak, illetve baracsiak, attól függően, hogy a házuk melyik település közterületéhez tartozik - mondta a helyszínen Feth Katalin, a Vöröskereszt dunaújvárosi szervezetének vezetője.

A kiosztott élelmiszersegélyt a Nemzeti Összefogás Számlaszámára és a Nemzeti Összefogás vonalára a veszélyhelyzet ideje alatt beérkezett adományokból finanszírozták. A befizetett összegek tehát nem pénzben, hanem a háztartásban nélkülözhetetlen fogyasztási cikkek formájában jutottak el az árvízkárosultakhoz. A központi szervezet megyékre, területekre és városokra lebontva adta át a helyi Vöröskereszteknek a személyre szóló csomagokat.

- Az adományok célja a a hétköznapi életvitel megkönnyítése azoknak, akiknek a konyhakertje és az abban gondozott terményei tönkrementek nyáron a dunai árvíz során. Ezeket az élelmiszereket igyekeztünk most pótolni. Az áradás levonulása óta másodszor járunk itt. Először gyorssegélyt hoztunk, amelyben a tisztítószerek domináltak. Most tartós élelmiszerek vannak többségben, de jövünk majd a tavasszal is, és vetőmagokat hozunk a tönkrement kertek helyreállításához - hangsúlyozta Feht Katalin. A segélyszervezet vezetője hozzátette még:

- A Magyar Vöröskereszt árvízi helyreállítási program részeként mind a nyolc megyében, több mint harminc településen vállalt aktív közreműködést a különböző árvízi helyreállításhoz kapcsolódó tevékenységekből.

Kisapostag önkormányzata a lehetőségeihez mérten igyekszik segíteni a kárt szenvedett családoknak - hangsúlyozta Nagy Attila polgármester, aki nagy-nagy elismeréssel szólt a Vöröskereszt tevékenységéről, és köszönetét fejezte ki a dunaújvárosi alapszervezetnél dolgozóknak. Mint mondta, a segélyszervezet tagjai helytálltak akkor, amikor probléma volt, folyamatosan a helyszínen voltak. A baj elmúltával sem engedték el az emberek kezét, hanem azóta is segítik őket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!