Hírek

2015.02.12. 15:45

Az ezer kátyú városa

Dunaújváros - A sporttámogatásokból csoportosítana át 120 millió forintot szociális célokra a PM módosító javaslata.

Pekarek János

Két, egymással összefüggő témában rendezett sajtótájékoztatót csütörtökön délelőtt a Párbeszéd Magyarországért helyi szervezete: a város készülőfélben lévő költségvetéséről és a szociális rendeletről. Mindkettő téma lesz a jövő csütörtökön várható közgyűlésen.

Szabó Zsolt, a PM helyi képviselője úgy fogalmazott a tájékoztatón: a kormány lélegeztetőgépre kapcsolta az önkormányzatokat például az iparűzési adó sávos elvonásával. A Fidesz hibás gazdaságpolitikája következtében még a befolyt környezetvédelmi bírság 70 százalékát is elvonják, pedig arra a helyi feladatok megoldásához lenne szükség. Vagyis: a városi költségvetés nem feladatalapú, ezért kérdéses a stabilitása.

Szabó Zsolt, a PM helyi képviselője sajtótájékoztatóján (Fotó: Ady Géza)

- A város nehéz helyzetbe került az elvonásokkal és a ráosztott új feladatokkal - jelentette ki a képviselő. Ebben a helyzetben szerinte a legszükségesebb teendők a következők: a szociális ellátások kereteinek megemelése, a kerékpárút-hálózat ütemezett fejlesztése, a városi főúthálózat ütemezett felújítása, hogy ne legyünk az ezer kátyú városa , a lakóparkok ütemezett felújítása, a közösségi közlekedés átszervezése.

Szabó Zsolt kijelentette: a szociális támogatásokra fordítható keret alacsony. Az önkormányzat feladata, hogy segítse a lecsúszókat, a nehéz helyzetben lévőket, hogy újra a biztos létfenntartás, a gyarapodás útjára tudjanak lépni. Kiemelten kell kezelni a nehéz helyzetbe született gyerekeket, hogy ők ne kallódjanak el, ne a biztos kilátástalanságot válasszák jövőképüknek, hanem képességeikhez mérten a legtöbbet érhessék el az életben.

A szociális rendelet mai formájában nem nyújt valós támogatást. Alacsonyak az egyes jogcímen adható összegek, nem rendezi a szegény gyerekek meleg ételhez jutásának problémáit, érdemben nem foglalkozik a szociális bérlakás-rendszer bővítésével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!