Hírek

2016.05.19. 18:40

Az időközi előtti utolsó...

Dunaújváros - A pártos kiszólások ellenére is mérsékelt kampányfelütések jellemezték a június ötödikére kitűzött időközi képviselőválasztást megelőző utolsó közgyűlést.

Körmendi Erzsébet

Cserna Gábor polgármester a közgyűlésen - háttérben a két alpolgármester, Szepesi Attila, Gombos István

Az ellenzéki képviselők a papírforma szerint kihasználták a közgyűlés elejét, a polgármesteri tájékoztatót a politizálásra, annak ellenére is, hogy Cserna Gábor polgármester visszafogottságra kérte őket és arra, hogy az érdemi munkára koncentráljanak. Szabó Zsolt kezdte egyebek mellett a Petőfi iskolai üggyel, majd folytatta a Dunaferr-rel, ugyanis - mint mondta, rossz híreket hall a vasműről , és szeretné, ha a mostani szociális biztonságban dolgozhatnának a nagyfoglalkoztató munkavállalói. Besztercei Zsolt éles hangon bírálta az Európa Parlament három jobbikos magyar tagját, akik tartózkodtak a kínai acélipari termékekkel szemben az európai acélgyártás védelmét szolgáló szavazáskor. Holott a képviselő szerint nagyon fontos, hogy a honi acélgyártást, a Dunaferrt védővámok segítsék. Besztercei az ülésről távol lévő Pintér Tamás, jobbikos képviselőhöz intézte élcelődő gondolatait: Ha végzett a polgármester autókilométer-elszámoltatásával, akkor kérje számon párttársait a történtek miatt. Pintér Attila örömmel konstatálta a Body Fashion-nak nyújtott munkahelymegtartó segítséget, és javasolta: jó lenne a kormány bevonásával hatékony megoldást találni a vasműs gondokra is, mert nagy arányú létszámleépítést az önkormányzat nem tud kezelni.

Ellenzéki vádakra válaszolva Cserni Béla elsősorban azt hangsúlyozta, hogy a Római városrésznek három képviselője van, és meg lehet nézni, milyen volt az a lakóövezet a korábbi választási ciklus előtt, és milyen most. Az időközi képviselőválasztástól független fejlesztéseket lehet felsorakoztatni a Rómain, ahol előtte évtizedekig nem történt semmi. Végül Cserna Gábor polgármester összegezte az elmúlt hetek főbb eseményeit, példaként néhány: EHF-kupát nyertek a női kézisek, akiket a főtéren köszöntöttek a szurkolók, rajongók; gond nélkül zajlottak az írásbeli érettségik; a polgármesterek Mezőfalván tartott egyeztetésén szóba kerültek a négyszámjegyű utak - ilyen például a Sárbogárd felé vezető - felújítása; és minden kampányon túl Pecsét István ügye, aki a jövő hónapban már remélhetően elutazhat Kínába.

Közművelődési események támogatása

Az önkormányzat közművelődési pályázatára beérkezett igények közül a közgyűlés hat alapítványi kérelmet támogatott. A Szonáta Zeneművészeti Alapítvány 400 ezer forintot kapott a Sándor Frigyes iskola névadó ünnepére. A Vasas Táncegyüttes 513 ezer forint hozzájárulással rendezheti meg a Dunaújváros szeretlek! tánctalálkozót. A Jószolgálati Otthon a Ragyogj kékben! minifesztiválra nyert 400 ezer forint hozzájárulást. A Modern Művészetért Közalapítvány Birkás István retrospektív kiállítására és katalógusra 500 ezret, A mi vizuális kultúránk elnevezésű múzeumpedagógiai programsorozatra 450 ezret kapott, és a Rudas Alapítvány a Hol élünk? fesztiválra nyert el 130 ezer forint önkormányzati támogatást.

Kincstárjegyet jegyeznek

Az önkormányzatnak nincsenek már szállítói tartozásai, minden számla ki van fizetve, a kormány adósságrendezésének köszönhetően sikerült olyan forrásokra szert tenni, hogy a város most már tartalékot is képezhet. Mégpedig nem is kis összeget: 3 milliárd forintot fektethet be Kamatozó Kincstárjegybe. Az ellenzéki képviselők meglepődtek - a közgyűlés megszavazta a befektetést.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!