Hírek

2016.03.04. 08:46

Az időközi választás június 5-én lesz a 4-es számú egyéni választókerületben

Dunaújváros - Gál Roland kézzel írott nyilatkozatban önként mondott le önkormányzati egyéni választókerületi mandátumáról és párttagságáról is. Körzetében - Dunaújváros 04-es számú egyéni választókerületében - 2016. június 5-re tűzte ki az időközi választást a helyi választási bizottság.

Körmendi Erzsébet

Dunaújváros helyi választási bizottsága (HVB)  pénteken reggel nyolc órakor ülésezett. A bizottság és a helyi választási iroda vezetőin és tagjain kívül jelen volt az eseményen Cserna Gábor polgármester, a Fidesz helyi elnöke, Pintér Tamás a Jobbik önkormányzati képviselője, megyei alelnöke, Besztercei Zsolt, a DK önkormányzati képviselője. Dr. Bakos Károly elnök azzal kezdte: - Közszájon forog, mi történt Dunaújvárosban az önkormányzat körül. Egy képviselő-testületi tag gyanúsítottá vált bűnügyben. Ám ez önmagában nem elég ahhoz, hogy a választási bizottság intézkedjen. A közgyűlés megtette, amit tehetett, megfosztotta Gált bizottsági tisztségeitől, tanácsnoki pozíciójától, felügyelőbizottsági tagságától, de a mandátumot illetően semmit nem tehetett. Viszont most változott a helyzet.

A változást Gál Roland 2016. február 29-én kelt nyilatkozata jelentette, amelyet március 1-én vett át a helyi választási iroda, így március 1-én reggel nyolc órakor a törvénynél fogva megszűnt a közgyűlési tagsága.

Fotó: Ady Géza

A bizottsági elnök felolvasta a kézzel írt nyilatkozatot, amelyben a személyes adatokon kívül az áll, hogy Gál szabad akaratából lemond az egyéni képviselői mandátumáról és a párttagsági viszonyáról is.

A törvény szerint a mandátum megüresedésétől számítva 120 napon belül kell a helyi választási bizottságnak kitűznie az időközi választást, mégpedig úgy, hogy a szavazás napja a kitűzést követő nyolcvanadik és századik nap közé essen. A bizottság dolga volt mérlegelni, melyik a legalkalmasabb vasárnapi dátum, amikor semmi mással nem ütközik a voksnap, végül úgy határozott, hogy 2016. június 5-én lesz az időközi önkormányzati képviselőválasztás a város 04-es számú egyéni választókerületében. A határozat ellen március 7-én, hétfőn 16 óráig lehet fellebbezni, utána válik jogerőssé. A HVB-döntés melléklete tartalmazza a fontosabb határnapokat, a szavazóköröket, a névjegyzéket, a jelöltállítás módját. Egyebek mellett azt is, hogy képviselőjelöltet állítani május 2-ig lehet majd, a kampány április 16-tól június 5-ig, a szavazás napjáig tart, amikor 6 és 19 óra között voksolhatnak az arra jogosultak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!