Hírek

2015.03.08. 20:50

A magyar büntetés-végrehajtás számára a reintegráció a legfontosabb

Pálhalma – Pénteken Európában is egyedülálló, úgynevezett APAC női körletet adtak át és szenteltek fel az egyházak képviselői a pálhalmai bv intézet mélykúti alegységében.

Gallai Péter

Az eseményen résztvevő országos parancsnok azt mondta, reméli, hogy az itt folyó munka valóban példa- és mintaértékű lesz. Csóti András vezérőrnagy, országos parancsnok kiemelte: bízik abban, hogy ez a részleg elsősorban a fogvatartottak személyes céljait fogja szolgálni. – Az út valóban hosszú a szabadulásig, de nekünk, a magyar büntetés-végrehajtásnak immár törvény által is meghatározottan a reintegráció a legfontosabb feladatunk. Emellett a másik kiemelt elv az együttműködés előtérbe helyezése, a személyes sorsokért való felelősségvállalás, valamint a közösen megtervezett, a büntetés letöltése utáni sikeres visszailleszkedés kell, hogy legyen. Van még egy nagyon fontos újdonság, hogy használjunk fel minden olyan módszert, elvet és új gyakorlatokat, amit a világ más részein már hasznosítanak – tette hozzá, majd köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki a körlet létrehozásában segített.

Az ünnepségen a körlet női lakói verses, énekes előadással is készültek, majd meglepetésként a saját maguk által készített, szimbolikus, fehér lábú fekete színű bárányokat adtak át a vendégeknek, köztük Csóti András országos parancsnoknak.

Csóti András említette az egyházi képviselőket, akik azt mondták, bíznak abban, itt eredményes munka folyik majd. Nos, ő ezzel szemben, mint más „műfajú szolgálat" képviselője, a bizalom és a remény mellett el is várja, hogy ez a munka valóban példa- és mintaértékű legyen.

– Úgy gondolom, nem az a legfontosabb, hogy Európában nincsen ilyen lehetőség, hanem az, hogy aki valóban változni akar, akiben a szándék megvan, azoknak a lehetőségeken belül minden segítséget megadjunk.

L. Molnár István, a Református Börtönmisszió vezetője.

A létrehozásban segédkező Roszik Gábor lelkész, a Magyar Testvéri Börtöntársaság elnöke mesélt a kezdetekről, a lehetőségek egy uniós pályázat révén nyíltak meg. – Ennek lényege és feladata nem csak az, hogy Magyarországon egy, vagy két APAC körletet hozzunk létre, hanem az öt konzorciumi ország részvételével egy olyan kézikönyvet, útmutatót készítünk, amit az Európa Tanács és az Európai Unió fog ajánlani más országoknak, hogy a kontinensen jöjjenek létre ilyen körletek, de itthon is több bv-intézet tervezi bevezetését.

Roszik Gábor. Fotó: Ady Géza

Magáról az APAC „módszerről" pedig így beszélt:

– Ez egy keresztény körlet, ahol ilyen programok vannak, de mindig azt hangsúlyozom, hogy nem feltétele annak, hogy itt csak hívők, vagy megtértek lehessenek. Azt gondolom, nagyon jó lenne, ha fel lehetne venni ide olyan fogvatartottakat is, akik keresik az útjukat, maguk sem tudják, hogy mit gondoljanak Istenről, mit gondoljanak a hitről. Az APAC körlet alkalmas arra, ami nem mellékes, hogy itt megtartsa, megerősítse hitét az ember. De mégis talán a legfontosabb, hogy a családhoz való visszatéréshez ez a részleg óriási segítség. Központi feladata van a körletnek abban, hogy az itt élők intenzív, komoly kapcsolatban legyen a hozzátartozókkal, olyan család legyen a háttérben, aki várva várja a fogvatartott szabadulását. Nagyobb dolgot nem is tudok elképzelni mint azt, hogy egy édesanya vissza tud menni gyermekeihez és velük tud új életet élni, szeretetben és békességben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!