Hírek

2014.01.19. 16:10

Az oroszok eladják majd a Dunaferr-t?

Dunaújváros - Legfrissebb információink szerint 2014. első félévében helyezik üzembe az I. számú nagyolvasztót.

Pekarek János

Ha elmarad az I. számú nagyolvasztó átépítése, akkor a II. számú kohónak sincs jövője: ez esetben vége a kohászatnak Dunaújvárosban (és Magyarországon), hiszen nyersvas híján nem lenne értelme értelme fenntartani a kokszolót, a konvertert, a folyamatos acélöntőművet, valamint a hozzájuk kapcsolódó karbantartó, szállító, ügyviteli apparátust, fontolgatták a borúlátó elmék.

Amelyek most is találnak támpontot nézeteik igazolásához. Hiszen az őszre ígért kohóátépítés nem valósult meg: tavaszra tették át az időpontot. Legutóbbi, január 17-i hivatalos információnk szerint (amely dr. Mezőközy Andrástól, a cég szóvivőjétől származik) az I. számú nagyolvasztó üzembehelyezésére 2014. első félévében kerül sor.

Azt már korábban bejelentették, hogy a vasmű egy kohóval működik majd tovább, az eddigi kettő helyett vagyis úgy tűnik, hogy az imént felvázolt technológiai sor teljes hosszában várható még létszámcsökkentés, ha nem is teljes bezárás. Azok a remények tehát, amelyek szerint 400 főnél megáll az elbocsátási hullám, megalapozatlannak tűnnek és soha senki nem is erősítette meg azokat.

Most, hogy bejelentették: kibővítik a paksi atomerőművet, biztosra vehetjük, hogy újabb hazai piaccal számolhat a vasmű. Ez talán mindenféle könyvelés szerint nyereségessé teheti a Dunaferr-t ami a pillanatnyilag legszorítóbb gondon, a létszámcsökkentésen is segíthet. Egy felfutóban lévő cégnél csak nem bocsátanak el annyi embert, mint egy tartósan veszteséges vállalkozásnál.

A paksi bővítéssel együtt szóba került, hogy a kormány fenntartja vételi szándékát a Dunaferr-rel kapcsolatban s februárban Magyarországra jön a fő tulajdonos, az orosz állam befektetési bankjának elnöke. Nem közölték, hogy miért, de tételezzük fel, hogy a vásárlási tárgyalások miatt jön. Tételezzük fel azt is, hogy az oroszok eladják a vasműt a magyar államnak bár az említett, várható felfutás ezt nem valószínűsíti.

Ám a magyar kézben lévő vasműnél is fenn állnak majd az oly régi felújítási kényszerek. KI fog új kohót, konvertert, FAM-ot, kokszolót építeni? Esetleg új technológiát meghonosítani? Miből?

Vagy megint tovább halogatjuk a modernizálást?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!