Hírek

2015.05.15. 17:12

Az ország legjobbja lett Ruff István Zalán

Dunaföldvár - Újabb rangos versenyt nyerve, országos első helyezést ért el számítástechnikából a Dunaföldváron élő tehetséges fiú, Ruff István Zalán.

L. Mészáros Irma

A nyolcadik alkalommal meghirdetett Mozaik Országos Tanulmányi Verseny zárásaként a napokban adták át a többfordulós verseny díjait Szegeden a Szent-Györgyi Albert Agórában. Előtte az ország öt nagyvárosában tartották a tantárgyi versenyek döntőjét, s a meghívottak a szegedi ünnepségen tudták meg a végső helyezéseket. Köztük volt Ruff István Zalán, a dunaújvárosi születésű sokoldalú fiú, akiről korábban már írtunk lapunkban, hiszen kisgyermek kora óta eredményesen indult rangos országos mese- ,vers- és esszéíró, valamint képzőművészeti pályázatokon is. Például a XI. Janikovszky Éva meseíró pályázaton 950 induló közül második lett a Zekendesi igazmondók, hazugok című meséjével. A Székesfehérvári Egyházmegye legkedvesebb bibliai történetem elnevezésű gyermekrajz-pályázatán kiemelt arany minősítést kapott. Első helyezett lett a Magyar–Japán Baráti Társaság országos haiku (japán vers) versenyén, különdíjat kapott az Albanegra Kiadó országos történelmi esszéíró pályázatán A spanyol örökösödési háború és az utrechti béke című dolgozatával. – A gyerek ritka tehetség, olyasmit csinál, amiben Weöres Sándor látta a költészet lényegét – így méltatta 2009-ben a fiút Lator László Kossuth-díjas költő, irodalomtörténész.

Ruff István Zalán a legutóbbi két versenyén szerzett elismerő oklevelét Szegeden vehette át

A most tizenkét éves Ruff István Zalán a nyolcadikosok számítástechnikai tantárgyi versenyének döntőjében hibátlan dolgozatot írt, de ezen kívül anyanyelvből is országos negyedik helyezést ért el.

A képzőművészethez sem lett hűtlen Zalán. A MTA Ökológiai és Botanikai Intézet Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertje idei irodalmi-képzőművészeti pályázatán „A dicsőséges mandulafa” című alkotását különdíjjal értékelték. Zalán szívesen foglalkozik matematikával, különösen a számelmélet és a kombinatorika érdekli. Nyelveket tanul vagy zongorázik, kikapcsolódásként pedig térképeket rajzol és kerékpározik. Jelenleg a Beszédes József Általános Iskola magántanulója, a számítástechnikai versenyre készülését a dunaújvárosi kohómérnök édesapa, Ruff István segítette.

A fiú rendkívül sokoldalú tehetségében a szülőktől örökölt és kapott kettős hatás érvényesül. Édesanyja, a festőművész Schneider Csilla Krisztina úgy látja, bár még nem dőlt el, de valószínűleg a reáltudományok lesznek az erősebbek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!